Zilveren bomen, een bos vol leven.

Natuur is iets belangrijks voor mij. Het liefst ben ik omgeven door bomen, struiken, aarde en stenen. Het zorgt ervoor dat ik me weer gecentreerd voel, dat er een rust komt die vanuit mijn hart lijkt te groeien, dat ik me opgeladen voel en er nieuwe ideeën gaan stromen. De natuur zelf brengt me inspiratie.
Ik heb vele jaren in het midden van Nederland gewoond, rondom Utrecht. De bossen tussen Zeist en Amersfoort zijn mij daardoor zeer bekend, en veel van die bossen zijn voor mij als thuis gaan voelen. Maar geen van die bossen haalt het bij het gevoel dat ik krijg als ik bij ons vakantiehuis in Overijsel uitstap en meteen omgeven word door bossen. Zelfs de gedachte aan die plek maakt dat ik me ontspan.
Het is nogal een contrast met het vlakke Noord Holland, waar ik nu woon. Hier zijn ook mooie plekken, maar er zijn geen bossen zoals ik ze ken. En hoewel ik op mijn vele wandelingen hier ook mooie bomen tegenkom (vooral de bloesembomen in de lente hebben mijn hart hier al meer dan eens doen overslaan), is het niet te vergelijken met mijn ‘bomen-thuis’.

frontend.actions
Voor mij zijn bomen symbool voor verschillende dingen. De bloesembomen zoals ik ze tegenkom hier, staan voor mij voor vrolijkheid, romantiek en schoonheid. Ze zijn niet echt een plek om te schuilen, zoals andere bomen dat kunnen zijn, zoals de sparrenbomen met hun takken tot de grond of de dennen die hele holen kunnen vormen met hun wortels. Of zoals eiken, die voor mij staan voor mannelijkheid, kracht, grootheid en mannelijke vruchtbaarheid.
En hoewel ik eigenlijk van alle bomen wel houd, is er een soort waar ik echt verliefd op ben: de berk. Ik houd ervan te kijken hoe haar blaadjes soms zilver zijn en soms lichtgroen terwijl de wind met ze speelt. En haar witte bast doet zo fragiel aan, maar deze boom is niet zwak, al buigt ze wel mee met de wind. Ik vind het een plaatje om naar te kijken. Voor mij staat deze boom voor vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, maanlicht, zachtheid en verzorging.

En is het niet heel bijzonder om te weten dat zoiets groots als een boom groeit uit een heel klein zaadje, ons voorziet van zuurstof en net zo veel takken heeft als wortels?

Toen ik, via mijn broertje (edelsmid Guido) de mogelijkheid kreeg om eens iets met zilver te maken, duurde het niet lang tot ik met het idee kwam om een boom hanger te maken. Ik had bij een vriendin een hangertje gezien van een boom, gezaagd uit zilver, en dat had me geïnspireerd. Maar dat zelf zo gedetailleerd uitzagen lukte niet zomaar, en mijn broer stond erop dat ik het zelf zou doen. Ik wist dat ik met draad wel een boompje kon maken, in een frame. Dat experiment had ik al eerder gedaan met ijzerdraad en glas kralen. Dus zocht hij een ring voor me, pakte wat zilverdraad en ik haalde een oud edelsteen armbandje uit elkaar om daar blaadjes van te maken.
Omdat ik al eerder op vrij groot formaat had kunnen oefenen, wist ik ongeveer wat ik een mooie vorm vond. Maar dit in het klein namaken was best een opgave, niet alleen door het verschil in maat maar ook door het verschil in materiaal.
Ik was best tevreden met het eindresultaat en besloot er beter in te worden. Ik kocht zilver en steentjes in en ging aan de slag.
Hoe meer ik er maakte, hoe leuker het werd en hoe meer detail ik erin kon verwerken. Het werden bomen die ik was tegen gekomen in mijn bossen, op mini formaat en met
verschillende kleuren blad. Gestaag groeiden mijn boompjes uit tot een heel bos van Levensboompjes en er kwam steeds meer vraag naar.

Toen ik, vorig jaar, besloot om mijn webshop in kostuums en accessoires stop te zetten, bleven er Levensbomen ontstaan. En dat niet alleen; ik hield van de boompjes, ik wilde ze blijven maken en aanbieden.
Eigenlijk is daarmee zo ongeveer Secrets of Gaia ontstaan. Ze zijn een soort geheime tuin geworden, een goed begroeide tuin met verschillende bomen en struiken erin, met allerlei mooie kleuren. Sommige bomen zijn er om tegenaan te hangen en tot rust te komen. Anderen geven je energie, de volgende voorzien ons van aardkrachten, en weer anderen helpen ons wegdromen om inspiratie op te doen.

yggdrasilBord
Ik ben ze Levensbomen gaan noemen omdat mijn creaties me deden denken aan de Yggdrasil, de wereld- en levensboom uit de Noordse mythologie.
De Yggdrasil was de boom van kennis, een symbool voor de eindeloze vertakkingen van alles wat is. Deze Wereldboom draagt niet alleen alle werelden waar de Edda ons over verteld, maar verbind alle werelden ook met elkaar als een wereld as.
Als je de naam Yggdrasil vertaald, kom je erachter dat Ygg ‘de vreselijke’ betekent en Yggr met ‘Odin’ wordt vertaald. Drasil zou ‘paard’ betekenen, en samen zou het dan ‘Odins hengst’ kunnen betekenen. Echter kan Ygg ook verwijzen naar ‘oud, eeuwig, ontzagwekkend en tijdloos’.
Sjamanen, die in de Noordse traditie zorgden voor de stammen, gebruikten liefst de totem van het paard om tussen de werelden te reizen, wat de naam ook zou kunnen verklaren. Sjamanen reisden via rituelen, visioenen en dromen tussen de gebieden van de geesten, mensen en goden. Zij volgden de Yggdrasil als pad naar het Hogere, van de onderwereld door de mensenwereld naar de godenwereld.
Volgens de Edda waren er negen werelden die door de Yggdrasil verbonden werden.
Asgard – de wereld van de Asen of strijdgoden
Ljossalfheim – de wereld van de lichtelfen
Muspelheim – de vuurwereld
Vanaheim – de wereld van de Vanir of vruchtbaarheidsgoden
Midgard – de wereld van de mensen, onze wereld
Jotunheim – de wereld van de Jotuns of reuzen
Niflheim – de wereld van de nevelen, huis van de doden
Svartalfheim – de wereld van zwartelfen en dwergen
Helheim – de wereld van de godin Hel, dochter van Loki, en de plek waar oneervolle doden zouden gaan wonen
Tussen de wortels van de Yggdrasil wonen de Nornen, de godinnen van het lot, die de boom water geven uit de Urdarbron, de heilige bron van de tijd en wijsheid, zodat de Levensboom altijd zal blijven groeien.
En dit is voor mij een deel geworden van mijn Levensbomen. Een manier om je te herinneren met je voeten op de aarde te staan en je uit te rekken en je te richten op het licht boven je.
Omdat deze hangertjes zoveel voor me betekenen, heb ik ervoor gekozen om ze een belangrijke plek in onze webshop te geven. Ze waren onze inspiratie bij het maken van het logo en bij het maken van ons blog.

Elke Levensboomhanger van Secrets of Gaia is uniek en wordt helemaal met de hand gemaakt. De zilveren ring waar het boompje in gemaakt wordt, wordt met de hand gevormd en gesoldeerd. De zilverdraden die de boomstam, wortels en takken vormen, worden met de hand gevormd en beregen met de edelstenen kraaltjes die de blaadjes in de kroon vormen. Er is met heel veel liefde aan deze schatten gewerkt.
Het is een uniek hangertje dat zeker de aandacht trekt, maar klein genoeg is om subtiel te zijn.

Wat is jou favoriete boom, en waarom juist die?
doorkijkjesMarkelo

Een gedachte over “Zilveren bomen, een bos vol leven.”

  1. Wat een fijn blog, ik word hier helemaal happy van! Mijn favoriete bomen zijn de Eik, omdat het een oude wijze boom is en de treurwilg omdat hij me doet denken aan een dame met lang haar die in het water staart op zoek naar zichzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *