Je eigen plek maken

fae97a20e91957316aeb2c9dff8fca25Zoals sommigen van jullie hebben kunnen lezen op Facebook, zijn wij een paar maanden geleden (weer) verhuist.  En door de situatie waar we nu in zitten zullen we binnen een paar maanden opnieuw moeten gaan verhuizen…
We zijn ondertussen alweer helemaal gesetteld op ons nieuwe plekje, maar voordat alles weer normaal voelt is er altijd veel te doen.

Natuurlijk begin je met kijken in je mogelijke nieuwe huis, een soort kennismaking met je nieuwe plek. Ik vond dat best spannend deze keer, ook al kenden we het huis eigenlijk al…
Wij woonden voorheen (en ook het huis waar we gingen kijken en nu weer wonen) in een huis dat afgebroken gaat worden, dus we wisten dat we er maar kort zouden blijven. Het huis dat ons werd aangeboden als vervanging was in een gebouw wat verderop in dezelfde straat. Afgezien van de locatie is het dus eigenlijk precies hetzelfde huisje!
Maar ondanks dat wilden we natuurlijk wel kijken.
Misschien was het anders onderhouden, of zou de buurt anders voelen…

Er bleek minder aan het nieuwe huis te hoeven worden gedaan dan aan het vorige, het was netjes onderhouden, de buren waren vriendelijk en het was er lichter en voor ons gevoel ook ruimer! En dat terwijl het op hetzelfde moment gebouwd is en het dezelfde indeling had als het vorige…
Natuurlijk kan dat eraan liggen dat het net door andere mensen gebouwd is die dingen net iets anders hebben opgemeten of neergezet tijdens het bouwen, en we hebben minder bomen vlak voor de deur dus dat het lichter leek (en is) is ook niet vreemd.
Maar het kan ook het huis zelf zijn. Dat het lichter voelt, anders ruikt, groter lijkt…

Overal om ons heen is energie. Alles is energie. Wij zijn dat, dieren en planten zijn dat, maar ook stenen. En energie kan ergens blijven hangen, zeker als het om een huis gaat. Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je ergens op bezoek ging, en je voelde dat de spanning in het huis te snijden was, waarna bleek dat de bewoners net een woordenwisseling hadden gehad voor je binnenkwam?
Zo een spanning kan makkelijk verdwijnen, door bijvoorbeeld een deur of raam open te zetten, muziek te draaien, wierook of kaarsen aan te steken of te lachen.
Maar als je een huis overneemt is dat toch wat anders. Er blijven toch eigenlijk altijd wel wat plukjes energie over in huis die niet van jou zijn maar die, net als stof, zijn blijven liggen. Tijd voor een grote schoonmaak dus!
Er zijn niet zoveel mensen die hun huis vaak echt “schoonmaken” met meer dan een stofzuiger en sop; die het ook met hun intenties schoonmaken. En dat is nou juist wat je wilt doen in zo een geval.60f5bd7ed948db45ea7e9bb2e37c5465

Dit huis gaf ons gelukkig een vrolijk, licht, open en opgewekt gevoel.
Toch voelde het niet meteen als “van ons” aan. Het voelde gelukkig wel aan alsof we er onze eigen stempel op konden drukken. (Grappig dat mensen dat zeggen over een nieuw huis, vind je niet?)
De eerste dagen hebben we dus geweid aan het uitgebreid schoonmaken van het huis. Niet dat het er echt vies was, maar toch… voor je naar die wc gaat wil je toch alle hoekjes hebben gesopt en geschrobd met heerlijk geurende schoonmaak middelen. En voor je je eten daar gaat koken, wil je toch alle kastjes afgenomen hebben, en ja ook schoonmaken waar je normaal niet zomaar komt met je sponsje.

bed3924a7611fc13f414e502be068dadDaarnaast heb ik de tijd genomen om met geurige sprays de kamers te bespuiten. Ik heb de muren aangeraakt en ben in alle hoekjes geweest waar ik niet meer zou kunnen komen als er later meubels zouden staan. De bekende geuren hielpen mij ontzettend om het meer als ons huis te gaan zien en me er thuis te voelen.
In een van de eerste tassen met spullen die deze kant op kwamen zaten stenen, een aantal van mijn persoonlijke Zachtewezens, wierook, kaarsjes en mijn mini-klankschaaltje. Ik heb de stenen en Zachtewezens prominent neergezet en ben met wierook, kaarsen en het schaaltje in alle kamers geweest, om op die manier onze komst ‘aan te kondigen’ voor we er ‘onze stempel op drukten’.
We hebben met liefde vloeren gekozen en gelegd en ons verbaasd over hoe makkelijk dat ging (en dat we meer nodig hadden dan in het vorige huis; het was dus écht groter!). Daarna hebben we het huisje zo licht mogelijk geverfd om het zonlicht binnen nog meer uit te nodigen (en wij heel blij worden van een licht huis) voor we er onze meubels inzetten.
Sommige meubels hebben een ander nieuw huis gevonden, omdat wij ze niet meer vonden passen of omdat ze minder handig waren gebleken dan we dachten. Soms heb je dat, dat je meubels hebt gewoon omdat je ze een keer hebt gekocht of gekregen, zonder dat je erbij stil staat of ze voor jou werken of niet. En ook nu we er zitten komen we er soms achter dat er iets toch niet helemaal werkt en veranderen we dingen. En zelfs nu nog voelt het alsof het huis daarmee nog meer van ons word.

e5b55d89cb8ff528262b242b7df3f69bToen eenmaal alles uit het oude huis weg was, en we eigenlijk al in het nieuwe leefden, was het tijd voor de grote schoonmaak van het oude huis.
We hebben er samen heel wat uren doorgebracht om alles op orde te krijgen en het er netjes en schoon achter te laten.
Niet alleen hebben we de keuken, badkamer en wc geboend, maar ook alle andere kamers zijn helemaal nagelopen en schoongepoetst. En tijdens het poetsen heb ik het huis bedankt voor de fijne tijd die we daar hebben gehad. Tijdens het poetsen heb ik me voorgesteld dat ik met elke beweging een laagje van ‘ons’ wegveegde zodat het er zo neutraal mogelijk zou achterblijven voor de volgende (en laatste) bewoners.
Eindelijk waren we klaar met het verhuisproces, klaar om verder te gaan.

Iedereen heeft wel, bewuste of onbewuste, rituelen voor als je op een nieuwe plek komt (of dat nu een hotelkamer voor een paar nachten is of je nieuwe huis). De een gaat er met sop en een schrobber tegenaan, de ander gaat in de ruimte mediteren om te zien wat de ruimte aangeeft over wat de beste indeling is, weer een ander zet er gewoon zijn eigen spullen in neer en is klaar. En soms, heel soms, kom je nog mensen tegen die oude tradities in ere houden, zoals ergens ver weg in een kastje in de keuken een zakje met brood en zout, “zodat er altijd genoeg is in huis”.
Hoe doe jij dat?