Twee kanten van Freya

DSCN1939Ik was ziek en lag in bed. Het was bijna kerst.
Ik sliep en werd langzaam wakker. En in dat moment van nog niet je ogen open doen en nog niet wakker genoeg zijn om te gaan nadenken, gebeurde er iets heel bijzonders.
Ik zag dat naast mij een gedaante stond, een vrouw waarvan zoveel kracht uitging dat er even niets anders leek te zijn in de wereld dan zij en ik.

“Ik ben Freya”
En ik wist zeker dat dat was wie ik zag: de Noorse godin Freya.
Het was zo aangenaam, het gevoel dat van haar uit ging.
Toen ik die middag mijn emails bekeek en zag dat er door iemand een ‘godinnen-meditatie’ was gestuurd, klikte ik er vol nieuwsgierigheid op. En het verbaasde me eigenlijk niet dat het over Freya ging.
Later pakte ik een boek uit mij kast, en opnieuw verscheen de naam Freya, dit maal in een tekst waar later helemaal geen Freya in genoemd bleek te worden.
Ik voelde dat ik er iets mee moest doen!

Dus ik ben gaan zitten en heb me opengesteld voor de energie van Freya. Ik zag haar voor me en ze was zo mooi… haar energie zo prettig.
Ik begon te zoeken naar wat ik over haar geleerd had, vroeger op school en later in verhalen. Ik zocht plaatjes op van haar, ging op zoek naar meer informatie en voelde me steeds meer met haar verbonden.

d922e653ec2067cae89f36313a3dfe07Freya is de Noordse Godin van vruchtbaarheid, liefde en lust, maar ook van strijd en kracht. Zij word door velen gezien als de schoonste van de Goden. Vaak word zij afgebeeld met katten als haar symbool. Zij stonden voor de magie waarvan Freya ook de Godin was. Twee katten, een zwarte en een witte, trokken haar strijdwagen.
Wanneer Freya als strijdgodin werd gezien, bereed zij het strijd-everzwijn Hildisvini.
Freya is een van de Wanen, de goden-orde naast de Asen, die het meest aardse Goden bevat en zij woont in Asgard; het land van de Noorse natuur- en vruchtbaarheidsgoden.

Uiteindelijk heb ik mijn wol gepakt en heb een Zachtwezen gemaakt voor haar.

Net als bij andere Zachtewezens had de energie een eigen idee over hoe het eruit moest komen te zien. Ik heb meestal van te voren niet een plan maar laat het ontstaan. En dat gebeurde hierbij ook weer. Ik zag steeds het volgende laagje voor me dat erbij moest.

Freya6Freya10Freya7Freya5
En er kwamen steeds meer details, steeds meer lagen. Zo borduurde ik op de door mij gefilte jurk een kat (een van haar symbolen), en borduurde randjes in haar jurk. Ik vlocht haar haren op een viking-achtige manier en omdat de Brinsingamen-halsnoer een van de bekendste atributen is van Freya, heb ik van echte steentjes een mini-ketting gemaakt. Ik gebruikte granaat (doorzettingsvermogen, innerlijke kracht, zelfvertrouwen en wilskracht), labradoriet (spiritualiteit, magie, bescherming, intuitie, onbewuste, vrouwelijkheid), peridot (zelfstandig, assertief, activerend) en bergrkistal (energie versterken, andere stenen versterken, helderheid, bescherming en balans)…. Om duidelijk te maken dat ze ook een strijdbare kant had, maakt ik ook een schildje en een speer voor haar die ik naast haar neerlegde, als teken dat dit de vredige kant van Freya was.En ik werd steeds meer verliefd!

Maar Freya heeft niet alleen de lieve, zorgzame moederlijke kant.
Ze is ook een strijdster, een krijger.
Toen mijn vriendin mijn Freya zag bestelde ze er ook een. Terwijl ik ermee aan het werk was, merkte ik dat deze Freya echt anders was. Niet alleen omdat deze Freya in opdracht andere kleuren zou krijgen, maar ook haar hele energie was anders.

Freya4
Freya3

Freya1

Zij was de krijger, de strijder, de machtige, sterke, woeste kant van Freya. Hoewel de Zachtewezens op elkaar lijken, zijn ze ook echt verschillend.
Voor haar gebruikte ik meer kleuren wol, vilte een kat op de jurk, en gaf haar een draagbaar schild en een speer. Uiteindelijk kreeg ze ook een ketting, vlochten we haar haren op een andere manier en versierden haar vlechten. En hoewel ik ook deze Freya schitterend vond, bleef ik verliefd op mijn eigen Freya.

Freya8
Het was heerlijk om te zien hoe mijn vriendin op haar reageerde, en hoezeer deze Freya zoveel meer bij haar paste. Het is zo leuk om te zien als de Zachtewezens op hun plek komen, alsof je puzzelstukjes op hun plek ziet vallen.

En ze hebben allebei een mooie plek gekregen!

Freya9