Chakra’s, zonnen van het lichaam – Hartchakra

De vorige blog beschreef ik wat over het derde chakra, geel van kleur en te vinden ter hoogte van de navel, dat heerst over eigenwaarde, persoonlijke kracht en actie.

4abd9b9c78d9e9d264f265c83507cba9

Deze blog zal ik wat meer vertellen over het vierde Chakra, ons Hartchakra dat zich (heel toepasselijk) bevind bij ons hart. De kleur van dit chakra is groen en staat voor alle soorten liefde en emotie.
Het brengt ons in contact met onze gevoelens zoals harmonie, vrede, vergeving, oprechtheid en liefde.
Mensen bij wie het hartchakra goed in balans is, voelen zich liefdevol en geliefd. Ze willen hun liefde delen met anderen en plezier hebben. Ze zien de wereld om zich heen als goed, een veilige plek waar van allerlei mooie dingen kunnen gebeuren. Ze willen graag anderen helpen en weten dat het soms al genoeg kan zijn om gewoon aanwezig te zijn bij iemand die steun nodig heeft.
Ze kunnen vergeven, niet alleen anderen maar ook zichzelf, voor wat er eerder is gebeurt in hun leven. En ze zijn liefdevol voor zichzelf en de wereld.
Als dit chakra in balans is kunnen we liefde voelen voor onszelf en anderen en ook voelen hoe wij op onze beurt met liefde worden behandeld door de mensen om ons heen. Door vanuit ons hart te handelen, steken we anderen aan om hetzelfde te doen.

Als dit chakra niet in balans is, is de kans groot dat ze bang zijn voor intimiteit. Vaak zijn deze mensen een heel dierbaar persoon verloren, slecht behandeld door anderen om wie ze heel veel gaven of hebben ze zich om een of andere reden verraden gevoeld. Ze zijn bang opnieuw in die situatie te komen en proberen zichzelf ervoor te behoeden door zich onverschillig of onbereikbaar op te stellen.
Vaak stellen ze hele hoge eisen aan zichzelf. Ze zijn onvriendelijk en hard naar zichzelf en naar anderen en voelen zich snel bitter of jaloers.
Het kan ook zijn dat ze zich heel afhankelijk opstellen tegenover de personen voor wie ze wat voelen en zich aan hen vastklampen, bang om hen kwijt te raken.
Hoe het ook is, deze mensen voelen zich vaak alleen en verlaten, al zijn ze omgeven door duizenden vrienden. Ze hebben veel diep verdriet en het voelt alsof ze zichzelf kwijt zijn geraakt.
Maar vaak onderkennen ze die gevoelens niet. Wie wil zich immers zo voelen? Maar we mogen niet vergeten dat die gevoelens ook van ons zijn en ook een erkenning nodig hebben om losgelaten te worden. Misschien herinner je je die keer dat je huilde en je daarna een stuk beter voelde? Misschien moet je dat jezelf nu even toestaan om door dit gevoel heen te komen..?
Herken je iets van deze gevoelens in jezelf?
Misschien is het een goed idee om even de tijd te nemen om er te zijn voor je hart en aandacht te geven aan je hartchakra om weer in balans te komen. Enkel het richten van je aandacht op je hart kan al helpen om daar meer energie te laten stromen.
Omdat deze plek zo verbonden is met emoties, kan het zijn dat simpelweg het in stilte voelen je al overweldigt met emoties. Wees niet bang, blijf adem halen en laat het gevoel toe, wat het ook is. Als het je teveel word, probeer het dan uit te spreken naar iemand die je vertrouwd of schrijf het op.
a217ab2abb0aaa259d98839d5fe83ef3Je kunt je chakra ook helpen te balanceren door visualisatie. Een oefening die mij vaak helpt gaat ongeveer als volgt:
Ga rustig zitten en haal drie keer diep adem. Met je inademing vult gouden licht je lichaam. Met de uitademing laat je spanningen los die in je lichaam vast zitten. Richt je aandacht op je lichaam en voel waar het pijn doet, of er spanning vast zit. Als je die plek vind, adem daar dan naartoe. Voel hoe de spanning op de uitademing je lichaam verlaat.
Richt dan je aandacht op de ruimte bij je hart. Zie het als een mooie ronde kamer. Kijk rond in de kamer, staan er dingen in? Als je dat wilt kun je het inrichten met zachte kussens, een lekkere stoel, warme kleden, en als het even kan, schrijf dan je eigen naam op de muren!
Loop nu naar het midden van jou kamer en zie daar een rozenknop. Haal rustig adem, zoals je adem vanzelf komt, en zie hoe de knop zich langzaam opent. Kijk toe hoe de zachtste rozenblaadjes zich langzaam ontvouwen en de roos steeds verder groeit. Voel aan de blaadjes, ruik de heerlijke geur die de bloem verspreid. Kijk geduldig toe hoe de bloem de kamer vult met een zacht groen en roze licht en stel je voor dat als die kamer vol is, het doorstroomt en je hele lichaam vult. En als je lichaam vol is van dat warme zachte licht, kan het vanuit jou stralen naar de wereld om je heen.

Wanneer dingen visualiseren voor jou niet werkt zijn er nog andere dingen die je kunt doen zoals affirmaties uitspreken. Dit zijn positieve woorden of zinnen die je helpen je op positieve energie te richten.
Wat je zou kunnen gebruiken als affirmatie voor het hart is zoiets als:
“Ik heb alles lief aan mezelf. Ik luister aar mijn hart en eer de connectie met andere harten. Ik sta toe dat liefde me vervult en me begeleid in al mijn acties. Ik ben geliefd. Ik laat liefde toe. Ik ben lief voor mezelf en leef in vrede en dankbaarheid.”
En als ook dit niet iets is dat je kan helpen, denk er dan eens over na of je iets kunt doen wat je echt blij maakt. Iemand bezoeken waar je gek op bent, iets heel lekkers koken of bakken, een heerlijk boek lezen of fijne muziek luisteren bijvoorbeeld!

Rozenkwarts - verbonden met het Hartchakra
Rozenkwarts – verbonden met het Hartchakra

De stenen die dit chakra kunnen ondersteunen zijn roze of groen van kleur; de bekendste steen die in verband word gebracht met het hart is Rozenkwarts (onvoorwaardelijke liefde, troost, vrede). Daarnaast onder anderen (groene) Jaspis (door het verwijderen van blokkades bij het hart), groene Aventurien (troost, genezing, harmonie) en Robijn (brengt evenwicht in het hart en passie in relaties).
Je kunt de stenen bij je dragen in je zak of als sieraad of op je hart leggen tijdens meditaties. Ook kun je er een edelsteen elixer van maken om te drinken.
Je kunt (een aantal van) de stenen in onze webshop terugvinden, net als een set met stenen voor ieder chakra.

 

DSCN0720

Chakrastenen set:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen11
Rozenkwarts:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen4

Groene Jaspis:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen7