Een moment van rust

Neem jij wel eens een moment tussendoor rust? Even tijd alleen voor jezelf?
We hebben het zo druk met school, werk, kinderen en collega’s dat we onszelf die tijd om even alleen met onszelf te zijn vaak ontzeggen.

Misschien heb je het idee dat tijd voor jezelf inruimen uren moet duren. Soms kan het inderdaad nodig zijn om langer de tijd te nemen, maar ook als je af en toe maar vijf minuutjes neemt, helpt het je al enorm.

Er zijn dagen dat ik vergeet even bij mezelf te komen; ik moet werken, bij vrienden langs, heb nog werk te doen….
Maar op de dagen dat ik het wel doe, weet ik weer waarom. Het zorgt ervoor dat ik me rustig voel, me kan ontspannen en het gevoel heb gecentreerd te zijn.
Op sommige dagen ga ik er echt voor. Ik begin mijn dag in stilte, met lekkere thee. Ik schrijf mijn dromen van die nacht op, ontbijt gezond, mediteer, douche en ga dan pas aan de slag met mijn werk, e-mails en social media. Ik neem de tijd om mijn pauze buiten in de natuur door te brengen, neem tijd om iets lekkers te koken en te genieten van het eten.
Maar soms heb je daar geen tijd voor of simpel weg geen zin in. Of het lukt gewoon niet om je te concentreren op je meditatie, hoe mooi die ook is.
Wist je, dat je zelfs dan een moment van rust kunt creëeren?

DSCN1429Het toverwoord is daarbij aandacht.

Je kunt met aandacht dat doen wat je moet doen die dag. Je ochtendritueel van ontbijten, douchen en je spullen pakken voor je werk? Doe het eens heel bewust. Let op hoe je ademt, op hoe je beweegt, hoe het water voelt of je zeep ruikt en wat je proeft van je ontbijt.
Je huishouden? Voel hoe je huis licht en schoon wordt, hoe je bed oplucht als je het verschoont, beweeg rustig terwijl je stofzuigt en de was doet, voel het warme water terwijl je de afwas doet en merk hoe het ook in je hoofd opgeruimd wordt.
Ook zulke simpele handelingen kunnen een moment van rust brengen. Het zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent, dat je niet met je aandacht niet in het verleden of de toekomst bent maar in dit moment.
Want dit is het moment waarop de meest bijzondere dingen kunnen gebeuren. Dit is het moment waarin je leeft. Je bent niet in toen of in later, maar hier en nu.

Hoe je met zoveel aandacht kunt handelen?
Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Wat mij altijd helpt is goed te letten op mijn zintuigen. Het makkelijkste is dan eerst om te voelen hoe mijn voeten op de grond staan. Ik voel eerst aan hoe mijn gewicht op mijn voeten verdeeld is, sta ik niet te veel op een voet of naar een bepaalde kant?
Daarna voel ik heel goed wat mijn handen doen, wat ze aanraken, de structuur, de warmte. Dan richt ik me op de rest van mijn lichaam, hoe dat voelt. Is het heel warm of juist koud, heeft het ergens spanning opgehoopt?
Ik richt mijn aandacht op de bezigheid, wat ik zie dat ik doe, wat ik hoor om me heen, wat ik voel als ik me beweeg, wat ik ruik…. Maar terwijl ik dat allemaal in me opneem, zorg ik dat mijn aandacht zo veel mogelijk blijft bij de handeling. Want dingen voelen, zien, ruiken en horen kunnen er natuurlijk voor zorgen dat je gedachten aan het rollen gaan.
Probeer het eens, dat wat je doet met alle aandacht doen. En kijk of dat je tot rust kan brengen, in het hier en nu. Wie weet wat voor mooie dingen en gebeuren terwijl je bezig bent?