Netwerken van kristal

Stenen kunnen op allerlei manieren dingen voor ons doen.
Ze kunnen ons helpen wanneer we ze bij ons dragen als we pijn hebben of ziek zijn, als we stress voelen en onze geest overactief is of wanneer emoties ons overweldigen. 

Ook kunnen ze de energie die in ruimtes hangt veranderen of onze intenties versterken en richting geven aan onze energie.
De energie in een ruimte verandert vaak al door de aanwezigheid van een (groter) kristal in de ruimte, maar je kunt het ook veranderen door een Netwerk (Grid in het Engels) te maken. En dit kun je ook gebruiken om je intenties te versterken, of je energie richting te geven.

Netwerken of grids zijn geometrische vormen en patronen waarin bepaalde stenen of bepaalde combinaties van stenen worden gelegd.
Daarvoor word eerst besloten waarom een grid gemaakt gaat worden. Als je dat weet, kun je op basis daarvan de stenen bij elkaar kiezen. De steen die het meest word gebruikt is de Bergkristal, omdat dit zo een zuivere steen is die de kracht van andere stenen versterkt, geleid en richting kan geven.
Als de stenen zijn gekozen in de juiste combinatie worden ze een voor een neergelegd in een patroon dat je aanspreekt of dat goed geschikt is voor wat je wilt bereiken met dit netwerk.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door een tekening te maken zoals een mandala, triskel, pentagram, hart, vierkant, driehoek, cirkel, lemniscaat of een andere vorm (of er een uit te printen) en daarop de gekozen kristallen neer te leggen.916fec7194531f663a61166f796dd56d

Bijvoorbeeld, je wilt een grid maken dat in het teken staat van liefde, om een ruimte met die energie te vullen.
Goede stenen daarvoor zouden Rozenkwarts, Bergkristal, Calciet, groene Aventurien, Amethist, Seleniet en Rhodochrosiet kunnen zijn.
Een mooi patroon om ze in te leggen zou natuurlijk een hart kunnen zijn, voor de liefde, maar je zou het ook in een cirkel of lemniscaat kunnen doen, om te symboliseren dat die energie je omringt of dat liefde er altijd is.

Je kunt deze netwerken zo groot, klein, ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt, met zoveel stenen als jij fijn vind.
Het beste is om een netwerk op een plek te maken waar het een tijde kan blijven liggen en waar je het steeds ziet. Maar ook op een plek waar anderen niet aan het grid komen of er iets overheen leggen.

Als je hebt gekozen hoe je de stenen wilt neerleggen, is het belangrijk om dit met aandacht te doen en je geest te richten op wat je met dit netwerk wilt bereiken. Ook belangrijk is om goed naar je gevoel te luisteren en respectvol om te gaan met de stenen. Misschien heb je stenen uitgezocht op waar ze voor staan en hun genezende werking, maar passen ze eigenlijk gevoelsmatig niet lekker bij elkaar. Als je dat gevoel krijgt, kijk dan of ze beter voelen als je er wat ruimte tussen laat of er bijvoorbeeld de neutrale seleniet tussen legt.
Of kijk of je een andere combinatie kunt maken of bepaalde stenen weg kunt laten. Misschien zijn de krachten die je in dit netwerk wilde hebben al vertegenwoordigt door andere stenen.

Kristalgrid
Mijn kristallen netwerk deze herfst met Carneool, Bergkristal, Tijgeroog, Mocaiet en Agaat.

Om het grid te leggen neem je de stenen die je wilt gebruiken bij elkaar.
Maak ze eerst schoon door ze te wassen of door je voor te stellen dat er een zuiverend ligt door hen heen spoelt.
Leg ze in groepjes, elke steensoort bij elkaar zodat je ze per groep kunt neerleggen.DSCN1732
Begin met het midden van je patroon. Dit kun je een bijzondere steen laten zijn, een groot stuk kristal in een bijzondere vorm (zoals bij mij het ei van Carneool), een ketting of ring die je dierbaar is, een engel van steen of een kaars. Let hierbij ook weer op symboliek. Terwijl je dit op zijn plek zet, richt dan je aandacht op waarvoor je dit netwerk wilt gebruiken, wat het vertegenwoordigt en wat het zal uitstralen.
DSCN1733Neem dan de eerste groep kristallen in je linker hand. richt je op het gevoel dat die steen je geeft en waarvoor je deze steen hebt gekozen. Leg de steentjes een voor een op hun plek rondom het midden. Neem dan het volgende groepje en doe daarmee hetzelfde; eerst afstemmen op de steen en wat die zal toevoegen aan het netwerk om ze dan neer te leggen.
Als alle stenen liggen is het belangrijk dat ze samenwerken. Daarvoor kun je hun energie met elkaar verbinden en zo het netwerk bouwen dat ze samen gaan vormen. Je kunt hiervoor je rechter wijsvinger gebruiken, een Bergrkistal punt, een Seleniet staafje of bijvoorbeeld een stok die je aanspreekt.
Ga met het gekozen voorwerp naar het middelste kristal, raak het aan en volg een lijn naar het kristal dat er naast ligt. Ga dan terug naar het middelste en raak dan de volgende steen aan die erbuiten ligt, maak een weefpatroon langs het hele netwerk zodat elke steen met de andere en met het midden verbonden is. Zo kunnen ze samenwerken en een geheel vormen.

Als een grid langere tijd blijft liggen (bijvoorbeeld tot je hebt bereikt wat je wilde bereiken met dit grid), haal het dan elke week even uit elkaar om de stenen schoon te maken, stof weg te vegen van de ondergrond, en de stenen opnieuw op te laden. Zo kan het ook zijn dat je erachter komt dat je behoefte hebt aan andere energie en je een ander grid wilt maken.
Een netwerk kun je ook maken voor een ander, zoals je ook een kaarsje voor iemand kunt branden.
Leg dit patroon met de intentie om die ander te helpen en bij te staan. Probeer niets te forceren en let op watvoor stenen er bij de persoon passen of waarvan ze houden.DSCN1163
Stel je tijdens het maken van dit netwerk voor dat alle stenen zo hard stralen dat de stralen van het netwerk de persoon voor wie het is makkelijk kunnen bereiken. Je kunt ook een foto van die persoon als middelpunt gebruiken.

 

Omdat dit zo een fijne manier van werken is, zal Secrets of Gaia ook kleine “Kristalnetwerk-Starter-Kits” aan gaan bieden. Dit zullen kleine zakjes worden met daarin een combinatie van een paar stenen die samen een bepaald gevoel oproepen of versterken. Zo kun je ze zelf uitbrieden, bijvoorbeeld met meer stenen die je aanspreken, je eigen stenen of vondsten uit de natuur (bloemen, zaden, blaadjes, kiezels of andere dingen die je aanspreken, alles kan in een netwerk worden gebruikt naast de stenen).
Er zullen hele simpele grids tussen zitten, maar ook wat grotere, invarieerende prijsklassen. Van sommige grids zal er maar een zijn omdat hierbij een speciale of bijzondere steen is gebruikt bijvoorbeeld, die we weinig binnen krijgen.
Elk netwerk-kitje word door ons met veel zorg en liefde bij elkaar gezocht en verpakt met een kleine uitleg over de stenen, hoe je een netwerkje kunt bouwen en eventueel een printje van een mooi symbool om jou eerste netwerk op te leggen.

Chakra’s, zonnen van het lichaam – Hartchakra

De vorige blog beschreef ik wat over het derde chakra, geel van kleur en te vinden ter hoogte van de navel, dat heerst over eigenwaarde, persoonlijke kracht en actie.

4abd9b9c78d9e9d264f265c83507cba9

Deze blog zal ik wat meer vertellen over het vierde Chakra, ons Hartchakra dat zich (heel toepasselijk) bevind bij ons hart. De kleur van dit chakra is groen en staat voor alle soorten liefde en emotie.
Het brengt ons in contact met onze gevoelens zoals harmonie, vrede, vergeving, oprechtheid en liefde.
Mensen bij wie het hartchakra goed in balans is, voelen zich liefdevol en geliefd. Ze willen hun liefde delen met anderen en plezier hebben. Ze zien de wereld om zich heen als goed, een veilige plek waar van allerlei mooie dingen kunnen gebeuren. Ze willen graag anderen helpen en weten dat het soms al genoeg kan zijn om gewoon aanwezig te zijn bij iemand die steun nodig heeft.
Ze kunnen vergeven, niet alleen anderen maar ook zichzelf, voor wat er eerder is gebeurt in hun leven. En ze zijn liefdevol voor zichzelf en de wereld.
Als dit chakra in balans is kunnen we liefde voelen voor onszelf en anderen en ook voelen hoe wij op onze beurt met liefde worden behandeld door de mensen om ons heen. Door vanuit ons hart te handelen, steken we anderen aan om hetzelfde te doen.

Als dit chakra niet in balans is, is de kans groot dat ze bang zijn voor intimiteit. Vaak zijn deze mensen een heel dierbaar persoon verloren, slecht behandeld door anderen om wie ze heel veel gaven of hebben ze zich om een of andere reden verraden gevoeld. Ze zijn bang opnieuw in die situatie te komen en proberen zichzelf ervoor te behoeden door zich onverschillig of onbereikbaar op te stellen.
Vaak stellen ze hele hoge eisen aan zichzelf. Ze zijn onvriendelijk en hard naar zichzelf en naar anderen en voelen zich snel bitter of jaloers.
Het kan ook zijn dat ze zich heel afhankelijk opstellen tegenover de personen voor wie ze wat voelen en zich aan hen vastklampen, bang om hen kwijt te raken.
Hoe het ook is, deze mensen voelen zich vaak alleen en verlaten, al zijn ze omgeven door duizenden vrienden. Ze hebben veel diep verdriet en het voelt alsof ze zichzelf kwijt zijn geraakt.
Maar vaak onderkennen ze die gevoelens niet. Wie wil zich immers zo voelen? Maar we mogen niet vergeten dat die gevoelens ook van ons zijn en ook een erkenning nodig hebben om losgelaten te worden. Misschien herinner je je die keer dat je huilde en je daarna een stuk beter voelde? Misschien moet je dat jezelf nu even toestaan om door dit gevoel heen te komen..?
Herken je iets van deze gevoelens in jezelf?
Misschien is het een goed idee om even de tijd te nemen om er te zijn voor je hart en aandacht te geven aan je hartchakra om weer in balans te komen. Enkel het richten van je aandacht op je hart kan al helpen om daar meer energie te laten stromen.
Omdat deze plek zo verbonden is met emoties, kan het zijn dat simpelweg het in stilte voelen je al overweldigt met emoties. Wees niet bang, blijf adem halen en laat het gevoel toe, wat het ook is. Als het je teveel word, probeer het dan uit te spreken naar iemand die je vertrouwd of schrijf het op.
a217ab2abb0aaa259d98839d5fe83ef3Je kunt je chakra ook helpen te balanceren door visualisatie. Een oefening die mij vaak helpt gaat ongeveer als volgt:
Ga rustig zitten en haal drie keer diep adem. Met je inademing vult gouden licht je lichaam. Met de uitademing laat je spanningen los die in je lichaam vast zitten. Richt je aandacht op je lichaam en voel waar het pijn doet, of er spanning vast zit. Als je die plek vind, adem daar dan naartoe. Voel hoe de spanning op de uitademing je lichaam verlaat.
Richt dan je aandacht op de ruimte bij je hart. Zie het als een mooie ronde kamer. Kijk rond in de kamer, staan er dingen in? Als je dat wilt kun je het inrichten met zachte kussens, een lekkere stoel, warme kleden, en als het even kan, schrijf dan je eigen naam op de muren!
Loop nu naar het midden van jou kamer en zie daar een rozenknop. Haal rustig adem, zoals je adem vanzelf komt, en zie hoe de knop zich langzaam opent. Kijk toe hoe de zachtste rozenblaadjes zich langzaam ontvouwen en de roos steeds verder groeit. Voel aan de blaadjes, ruik de heerlijke geur die de bloem verspreid. Kijk geduldig toe hoe de bloem de kamer vult met een zacht groen en roze licht en stel je voor dat als die kamer vol is, het doorstroomt en je hele lichaam vult. En als je lichaam vol is van dat warme zachte licht, kan het vanuit jou stralen naar de wereld om je heen.

Wanneer dingen visualiseren voor jou niet werkt zijn er nog andere dingen die je kunt doen zoals affirmaties uitspreken. Dit zijn positieve woorden of zinnen die je helpen je op positieve energie te richten.
Wat je zou kunnen gebruiken als affirmatie voor het hart is zoiets als:
“Ik heb alles lief aan mezelf. Ik luister aar mijn hart en eer de connectie met andere harten. Ik sta toe dat liefde me vervult en me begeleid in al mijn acties. Ik ben geliefd. Ik laat liefde toe. Ik ben lief voor mezelf en leef in vrede en dankbaarheid.”
En als ook dit niet iets is dat je kan helpen, denk er dan eens over na of je iets kunt doen wat je echt blij maakt. Iemand bezoeken waar je gek op bent, iets heel lekkers koken of bakken, een heerlijk boek lezen of fijne muziek luisteren bijvoorbeeld!

Rozenkwarts - verbonden met het Hartchakra
Rozenkwarts – verbonden met het Hartchakra

De stenen die dit chakra kunnen ondersteunen zijn roze of groen van kleur; de bekendste steen die in verband word gebracht met het hart is Rozenkwarts (onvoorwaardelijke liefde, troost, vrede). Daarnaast onder anderen (groene) Jaspis (door het verwijderen van blokkades bij het hart), groene Aventurien (troost, genezing, harmonie) en Robijn (brengt evenwicht in het hart en passie in relaties).
Je kunt de stenen bij je dragen in je zak of als sieraad of op je hart leggen tijdens meditaties. Ook kun je er een edelsteen elixer van maken om te drinken.
Je kunt (een aantal van) de stenen in onze webshop terugvinden, net als een set met stenen voor ieder chakra.

 

DSCN0720

Chakrastenen set:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen11
Rozenkwarts:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen4

Groene Jaspis:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen7