Chakra’s, zonnen van het lichaam – Wortelchakra

DSCN1623Alles bestaat uit energie; de wereld, de stenen, de planten de dieren en de mensen en alles wat daar tussen zit.
In ons lichaam word het energiesysteem gevormd door de chakra’s ‘in’ het lichaam en de aura rondom het lichaam. De chakra’s hebben een belangrijke rol bij het fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn van ons en ons lichaam. Als de energie in deze punten goed stroomt, voelen wij ons goed op alle levensgebieden.

Chakra’s zijn de energiecentra van ons lichaam en voor de mensen die ze kunnen waarnemen zien ze eruit als prachtig gekleurde ‘zonnen’ of ‘wielen’. Chakra betekent wiel in het Sanskriet.

Over ons lichaam verdeeld zitten meerdere chakra’s, maar we hebben zeven hoofdchakra’s die hun plaats hebben in het fysieke lichaam op de gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten zitten. Vanaf die plekken verdelen de chakra’s hun energie door het lichaam.
De zeven hoofdchakra’s zitten van beneden naar boven verdeeld door ons lichaam, beginnend bij de basis van de ruggengraat/het stuitje en eindigende op de kruin van ons hoofd.

Vandaag schrijf ik een stukje over het onderste chakra dat ook wel het Basis- of Wortelchakra word genoemd.
0c70a8f7f6d3e732a7eda51f1a71e911
Dit chakra bevind zich onderaan de ruggengraat en is diep rood van kleur.
Dit zonnetje is de plek die contact maakt met de aarde. Het is de plek waar ons gevoel van ‘veilig voelen’ leeft; ons veilig voelen in de situatie waarin we zitten en in onszelf. Het is daardoor ook de plek waar ons dierlijke overlevingsinstinct woont, dat ervoor zorgt dat we weer op een veilige plek terecht komen als de situatie gevaarlijk word.
Door contact te maken met dit chakra kunnen we onszelf weer in het ‘hier en nu’ verankeren en ervoor zorgen dat we ons meer in ons lijf voelen zitten. Vaak als we schrikken, of heel erg lopen te piekeren, zitten we niet goed in ons lijf, wat allerlei vervelende effecten op ons kan hebben.

Wist je dat het kan zijn dat je je niet lekker voelt omdat je chakra’s niet goed in balans zijn?
Als dit chakra niet in balans is kan het zijn dat je erg moe bent, je duizelig voelt of het idee hebt dat je bijna op bent.
Het komt ook vaak voor dat mensen bij wie dit chakra uit balans is veel moeite hebben met verandering en zich snel droevig of angstig voelen.  En vaak gaat dit gepaard met het gevoel niet genoeg te hebben en zelf ook niet genoeg te zijn. Dat je het niet verdient (wat dat dan ook is) en niet goed genoeg bent.

Herken je iets hiervan? Dan is het mischien een goed idee om met dit chakra aan de slag te gaan, om te zorgen dat er weer balans in je lichaam en je energie komt.

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar alleen al je aandacht richten op dit chakra zorgt ervoor dat de energie daar meer gaat stromen.

Je zou je kunnen voorstellen dat er bij je stuitje, de plek waar dit chakra zich ongeveer bevindt, een prachtig rode ‘zon’ zit die langzaam aan steeds stralender word. Het kan zijn dat je onderlichaam daardoor steeds warmer wordt. Vanuit deze zon kun je je een koord van gouden licht voorstellen dat vanaf daar de aarde in loopt en contact maakt met het hart van de aarde. Je bent op deze manier niet alleen verbonden met de aarde, het hier en nu en je eigen lichaam, maar ook met de energie van de aarde. Die energie kan je ook kracht geven en je een veilig gevoel geven; de aarde ondersteunt je altijd en zal er altijd voor je zijn.
Iets anders dat kan helpen is het herhalen van woorden (affirmaties) zoals “Ik ben veilig. Ik vertrouw meer en vrees minder. Ik ben gecentreerd en geaard.”

Om je te helpen zijn er ook stenen die de werking van dit chakra ondersteunen en jou eraan kunnen herinneren je bewust te zijn van de kracht van dit chakra. Stenen die met het onderste chakra verbonden zijn, zijn bijvoorbeeld stenen zoals de Zwarte Toermalijn (aardend, stress en spanning verlagend) en  Rode Jaspis (aardend, veilig gevoel, bevordert energiedoorstroming).

DSCN1622

Deze stenen kun je bij ons vinden in de shop, net als een set met stenen voor elk chakra.
De chakrastenen set: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen30
De Rode Jaspis: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen25
De Zwarte Toermalijn: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen24

Binnenkort zullen we een blog maken over het volgende chakra.

Edelsteen elixers

IMG_0120Stenen kunnen ons op allerlei manieren helpen.
Je kunt ze in een ruimte leggen zodat ze hun energie daar rustig aan gaan verspreiden, dat je ze kunt zien en bewonderen.
Sommige prachtige stenen zijn verwerkt tot kunstige sieraden zodat je ze op je huid kunt dragen; om je nek, om je vinger of pols of in je oren bijvoorbeeld.
Getrommelde stenen kun je in je zak dragen (of wat ik vaak doe, in mijn bh om ze dicht op mijn hart te hebben).

Maar je kunt de stenen ook gebruiken om een edelsteen elixer te maken.
Hiervoor heb je nodig:
een glazen kan/een glas,
vers water en
de door jou gekozen steen of stenen.

Kies stenen die je kunnen helpen bij wat je nodig hebt of zoekt. Voor helderheid kies je bijvoorbeeld bergkristal, voor vitaliteit een jaspis en voor geestelijke bijstand een amethist, om maar wat te noemen.

Leg de gekozen steen in het glas of de glazen kan. Glas is hiervoor het meest geschikte omdat het licht doorlaat en energie goed kan geleiden. Het licht doorlaten helpt om het water verder op te laden met de energie van de zon, maan of sterren samen met de kracht van de stenen. Een plastic kan werkt minder fijn omdat het niet een natuurlijk materiaal is, een aardewerken kan minder omdat het geen licht doorlaat.

Voeg het water toe en laat dit even staan zodat de stenen hun energie aan het water kunnen doorgeven. Na een minuut of tien is het water te gebruiken.
Laat de stenen in het glas zitten en giet er steeds nieuw water bij, zolang je het wilt blijven gebruiken of drinken.

Je kunt ook de kan met water en stenen een dag of een nacht laten staan, zodat het water helemaal is doordrenkt van de kracht van edelstenen. Je kunt het water dan die dag gebruiken.

 

Deze elixers kun je voor verschillende dingen gebruiken.
Je kunt ze drinken om je lichaam de kracht van de stenen van binnen te laten ervaren zodat het je kan helpen genezen, je beter voelen.
Je kunt het gebruiken als een tonic om je huid mee schoon te maken, brandwonden mee in te smeren of zongebruinde huid te verzachten.
Je kunt het gebruiken om een ruimte schoon te maken. Stop hiervoor stenen en water in een glazen flesje met een verstuiver en spray het in de ruimte die je schoon wilt maken.

Er zijn allerlei stenen en combinaties van stenen die je kunt maken.

Sommige stenen zijn echter niet geschikt om te gebruiken in elixers. De belangrijkste hiervan is malachiet. Deze steen is giftig voor ons en moet daarom nooit worden gebruikt hiervoor. Een andere ongeschikte steen is seleniet. Seleniet is een gipssoort die oplost in water en daardoor niet gebruikt kan worden.
Mocht je een van deze stenen toch willen gebruiken, kun je de steen in een glazen bakje of reageerbuisje steken en het op die manier in het water leggen. Zo kan de kracht wel in het water komen maar het gif niet en zal de steen niet oplossen.

Ga op onderzoek uit en kijk wat er voor jou werkt. En onthoud: als je je er niet lekker bij voelt, stop dan met het drinken of gebruiken of verdun de kracht door de stenen uit het water te halen, of als je uit de kan water neemt er ook wat gewoon water bij te doen.IMG_0118

Wil je weten welke stenen waarbij zouden kunnen helpen?

Daarover meer in volgende blogs onder de naam “Ik voel me zo…”