Werkbezoek en toekomstmuziek

We willen graag jullie de mogelijkheid bieden om onze mooie spullen in levende lijven te zien, voelen, ruiken en horen, dus zijn we op zoek naar markten en beurzen waar we zouden willen staan.

Op dit moment houd dat in dat we als bezoekers naar beurzen gaan om te zien of het iets voor ons is. Vinden we de sfeer leuk? Wat wordt er aangeboden? Zouden we ertussen passen? Is het bereikbaar en haalbaar voor ons?
Dus dit weekend zijn we eens gaan kijken in Rijswijk, op de paranormaalbeurs in de Broodfabriek daar.
Het is een beurs waar ik in het verleden vaker ben geweest met mijn ouders, en om dit leerzame uitje extra leuk te maken, hebben we hen meegenomen.

Met ons lijstje in de aanslag (Was het bereikbaar? Hoe was de parkeermogelijkheid? Was het groot genoeg? (eerdere ervaringen met paranormaalbeurzen was dat ze eigenlijk wat te klein waren) Wat werd er aangeboden en pasten we ertussen met onze spullen? Hoe was de sfeer? En waren er andere gezellige standhouders?) gingen we op pad.

Voor mijn gevoel was Rijswijk ver weg, maar met ongeveer een uur reistijd, valt dat eigenlijk wel redelijk mee. Het is dus goed bereikbaar en heeft gratis parkeermogelijkheden, dus daar kon een vinkje voor op ons lijstje.
Binnen bleek er het een en ander verandert in de jaren die tussen mijn laatste bezoek en ons bezoek van nu zaten. De beurs is kleiner dan ik me herinnerde, maar nog steeds velen malen groter dan de andere beurs die we hebben bezoocht, en de sfeer was er goed. En met kleiner, houd het nog steeds in dat de beurshal vol stond met kraampjes! Een goed teken.A-rijswijk-2014

Het was erg leuk er samen rond te lopen en te kunnen genieten van leuke kraampjes vol mooie spullen en positieve boodschappen. Er hing sowieso een positieve sfeer die ons erg goed beviel.
We hebben met een paar standhouders kennis gemaakt en ook dat gaf ons een goed gevoel. Ja, hier zouden we wel tussen kunnen passen…..

We hebben genoten van de gezelligheid, dat ene super gave kraampje waar ik wel naar terug moest, de fijne gesprekken, de sfeer van positiviteit, mooie spullen en goed ingerichte stands (en de heerlijke chocolade muffin!).

Het is wel spannend om te bedenken dat we daar mogelijk binnenkort tussen zullen staan. Gelukkig heb ik al wel een keer een kraampje bemand op een beurs. en een fair. Ik weet dus al een beetje wat ik kan en waar ik hulp bij nodig zal hebben, en gelukkig zijn er al meerdere lieve mensen die me hebben aangeboden te helpen.
Dus, wie weet dat we elkaar snel tegen komen op een leuke beurs?

Of wellicht wel op een ander moment……………?

 

Zachtewezens zonder gezichtjes

Waarom onze Zachtewezens geen gezichtje hebben, word mij soms gevraagd?Laat ik dat proberen uit te leggen.

Mijn hele schooltijd heb ik beleefd aan de Vrije School, een school vanuit de antroposofische filosofie. Zonder dat ik er ooit echt bij heb stilgestaan, heeft die filosofie toch veel indruk op me gemaakt en me gevormd tot wie ik nu ben. Wat me vooral is bijgebleven, door alle jaren Vrije School onderwijs maar ook daarna, is de band met de natuur en de creativiteit. Als kind speelden we met zo natuurlijk mogelijk materiaal; houten blokken, zijden lappen, katoenen balletjes, in het bos gevonden takjes en dennenappels, houten boerderijdieren en autootjes, en katoenen popjes zonder gezichtsuitdrukking.
Sommige mensen vinden het maar vreemd dat die popjes geen gezicht hebben. We zijn zo gewend geraakt aan de aanblik van een poppengezicht in de speelgoedwinkels.

Maar dat deze ‘antroposofische’ popjes geen gezicht hebben (of hoogstens twee blauwe stipjes waar de ogen zouden zitten) heeft een reden. Door het gezicht niet een uitgesproken uitdrukking mee te geven, kan het kind al spelend zelf beslissen of de pop lacht of misschien huilt, slaapt of allert is, boos of blij.e65f05c6fdca2c51c6124abc60b96a42

Toen ik mijn Zachtewezens ging maken merkte ik dat ik het fijn vond als ze geen gezichtsuitdrukking hadden. Zo kun je zelf beslissen hoe ze eruit zien, hoe hun humeur is. Misschien lijken ze in jouw ogen wel op iemand die je kent?
Hoewel ze geen gezichtje hebben, heeft elk Zachtwezen voor mij een heel eigen persoonlijkheid. Sommigen zijn vurig en enthousiast, anderen zijn een beetje verlegen en teruggetrokken. Soms hebben ze een gevoel van rust en ‘het komt wel goed’ om zich heen. Maar allemaal hebben ze een plekje in mijn hart verovert.

De Zachtewezens zijn wezens die ik heb leren kennen tijdens meditaties.
In die meditaties werd ik geleid naar de Geheime tuin van Gaia, en in die prachtige tuin maakte ik kennis met allerlei soorten wezentjes.
Sommige wezens hadden een sterke link met een bepaald element. De Tomten bijvoorbeeld, zijn sterk verbonden met de aarde, het aardse rijk, creëren, leren en de natuur in alle verscheidenheid. Nissen, zoals ons Bellenkind, zijn niet alleen verbonden met de aarde, wat hen goede huis-kabouters maakt, maar ook met de lucht, waardoor ze speels zijn en graag plezier maken. Undinen en Meermensen zijn duidelijk verbonden met het element water. Ze zijn rustig en gevoelig en herinneren ons eraan om te voelen in plaats van alleen maar te denken. Onze beeldjes van de Godinnen zijn natuurlijk verbonden met de kracht van die specifieke Godin en waarvoor zij staat. En Feelu zijn weer heel anders. Zij zijn verbonden met ons innerlijk kind en daardoor zijn ze allemaal heel verschillend. Het enige wat ze gemeen hebben is hun kleine mutsje.

Elke ontmoeting was heel bijzonder. En bij elk wezen dat ik tegen kwam heb ik gevraagd of het goed was dat ik hen na tekende of een popje maakte. Een aantal wezentjes vonden het prettiger om geen fysieke vorm te krijgen, en daar houd ik me aan.
Omdat ik het zo leuk vind om ze te maken, staan we bij Secrets of Gaia ook altijd open voor vragen en Zachtewezens in opdracht. 

In opdracht van….

Vorige week kregen we telefoon van een klant.

Ik had al eerder met haar gesproken en haar verteld over onze Zachtewezens. Mijn enthousiasme had haar zo aangestoken dat ze me vroeg of ik voor een aantal vriendinnen van haar een persoonlijk Zachtwezen wilde creëeren. Het leek me een erg leuke opdracht dus nam ik hem meteen aan.
Een aantal van de vriendinnen had ik al eens ontmoet, maar er waren er ook die ik niet echt kende. Ik schreef de namen op van de ontvangers en wachtte af.

Omdat ik iets specifiek voor die persoon wilde maken, wachtte ik tot het moment dat er een naam van het papiertje in me opkwam. Toen dat gebeurde, heb ik me omringd met mijn wol en naalden, papier en potloden, en ben gaan mediteren.
Ik concentreerde me op de naam en de energie van die naam, om die te leren kennen. En terwijl ik dat deed, zag ik een deur ontstaan. Door die deur stapte een wezentje binnen waarvan ik voelde dat ze kwam voor die ene persoon.Caro

Sommigen waren direct heel specifiek.
Zo was er een Feela die door de deur binnenkwam terwijl ze een theekop achter zich aan sleepte. Ze liet me zien hoe de persoon met wiens energie ik bezig was geweest, een kopje met water vulde en het in de vensterbank zette en zei ‘voor de huiskaboutertjes en feetjes’. De Feela genoot zo van dat gebaar en had zoveel plezier met het water. De theekop was groot genoeg om kleine bootjes in te laten rondvaren, zo liet ze me zien. Het gevoel was meteen duidelijk; genieten van het leven, dat doen wat je leuk vind, plezier maken en kennis maken met je innerlijk kind.
Ik vroeg haar of ze het goed vond als ik een popje maakte zoals zij. Ze leek een beetje verbolgen. Ja, natuurlijk! Ze was toch niet voor niets hier?! Terwijl ik bezig was werd ik op slag stapel verliefd op dit kleintje. Ze was zo vrolijk en tegelijk zo serieus aan het spelen.
Er waren ook minder duidelijke wezentjes.
Een daarvan was een Nisse. Zij kwam zomaar binnen, zonder dat ik heel specifiek met iemand bezig was.  Ze deed met een groot gebaar de deur open (een deur die veel te groot voor haar was, maar daar leek ze geen moeite mee te hebben) en zwierde naar binnen. Uitgelaten lachte ze en vroeg of ik voelde hoe koud het buiten was. Ze had rode wangen en een heldere lach, zo te zien was ze net flink uitgewaaid. Annemarie

Deze vrolijke Nisse stelde zich direct voor als Jet (maar ik mocht ook Jetje zeggen) en vertelde over de vrieskou buiten, en hoe die het water overal bevroor. Overal, behalve bij de zee, zo vertelde ze. Ze liet me duinen zien waar zij door de bosjes en het lange gras langs de paden had gelopen op zoek naar konijnen, omdat die het altijd warm hadden. Terwijl ze me dat liet zien, kwam er een naam in me op van het lijstje. Ik vroeg Jet of ze hier was om straks op reis te gaan naar iemand. Ja, zei ze, en ze liet me zien bij wie ze hoorde.

Ik maakte voor haar niet alleen een Nisse-mutsje maar ook een klein sjaaltje op haar maat. Dan zou ze het zelf ook weer wat warmer hebben. Toen ze klaar was en haar plekje aan het koord met het belletje had gekregen begon ze te schommelen dat het een lieve lust was. En maar schateren! Ze had zoveel plezier. Maar, zei ze, ze kon ook heel rustig zijn en goed op spullen passen, zoals een goede huis-Nisse betaamt.

Het was zo bijzonder om zo specifiek bezig te zijn met iemands energie en wat daarbij naar boven kwam! Met elk wezentje heb ik een band gevoeld. En ook deze wezentjes zijn, als ze klaar zijn, een dagje bij me geweest. Daarna zijn ze klaar voor vertrek, zo voelt het.

DSCN1339

Ondertussen hebben bijna alle Zachtewezens uit de opdracht vorm gekregen, en een aantal zijn ook al verpakt en verstuurd (en aangekomen!).  Het inpakken vind ik altijd wat lastig. Ik heb bijna de neiging om luchtgaten in de doosjes te maken en er eten of een goed boek in te stoppen voor de lange reis. Maar weten dat ze met liefde ontvangen zullen worden, is een goed gevoel.
We hebben al van een van de ontvangers bericht gehad en ons lieve Zachtewezentjes is bij haar onmiddellijk met open hart ontvangen en heeft meteen een plekje gevonden. Het was, naar wat we hoorden, precies passend. En dat is toch fijn, om te horen dat het gevoel dat ik had bij het creëeren, ook is aangekomen.

Ik vond het super leuk om te doen en we zijn erg benieuwd naar wat de anderen van hun onverwachte cadeau vinden, of het net zo goed voelt als bij de eerste.

Lijkt het jou leuk om te zien wat voor wezentje we bij jou vinden? Wil je iemand een heel persoonlijk cadeau geven maar weet je niet zo goed wat? Misschien is dit dan wel een leuk idee! Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen.

 

Zilveren bomen, een bos vol leven.

Natuur is iets belangrijks voor mij. Het liefst ben ik omgeven door bomen, struiken, aarde en stenen. Het zorgt ervoor dat ik me weer gecentreerd voel, dat er een rust komt die vanuit mijn hart lijkt te groeien, dat ik me opgeladen voel en er nieuwe ideeën gaan stromen. De natuur zelf brengt me inspiratie.
Ik heb vele jaren in het midden van Nederland gewoond, rondom Utrecht. De bossen tussen Zeist en Amersfoort zijn mij daardoor zeer bekend, en veel van die bossen zijn voor mij als thuis gaan voelen. Maar geen van die bossen haalt het bij het gevoel dat ik krijg als ik bij ons vakantiehuis in Overijsel uitstap en meteen omgeven word door bossen. Zelfs de gedachte aan die plek maakt dat ik me ontspan.
Het is nogal een contrast met het vlakke Noord Holland, waar ik nu woon. Hier zijn ook mooie plekken, maar er zijn geen bossen zoals ik ze ken. En hoewel ik op mijn vele wandelingen hier ook mooie bomen tegenkom (vooral de bloesembomen in de lente hebben mijn hart hier al meer dan eens doen overslaan), is het niet te vergelijken met mijn ‘bomen-thuis’.

frontend.actions
Voor mij zijn bomen symbool voor verschillende dingen. De bloesembomen zoals ik ze tegenkom hier, staan voor mij voor vrolijkheid, romantiek en schoonheid. Ze zijn niet echt een plek om te schuilen, zoals andere bomen dat kunnen zijn, zoals de sparrenbomen met hun takken tot de grond of de dennen die hele holen kunnen vormen met hun wortels. Of zoals eiken, die voor mij staan voor mannelijkheid, kracht, grootheid en mannelijke vruchtbaarheid.
En hoewel ik eigenlijk van alle bomen wel houd, is er een soort waar ik echt verliefd op ben: de berk. Ik houd ervan te kijken hoe haar blaadjes soms zilver zijn en soms lichtgroen terwijl de wind met ze speelt. En haar witte bast doet zo fragiel aan, maar deze boom is niet zwak, al buigt ze wel mee met de wind. Ik vind het een plaatje om naar te kijken. Voor mij staat deze boom voor vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, maanlicht, zachtheid en verzorging.

En is het niet heel bijzonder om te weten dat zoiets groots als een boom groeit uit een heel klein zaadje, ons voorziet van zuurstof en net zo veel takken heeft als wortels?

Toen ik, via mijn broertje (edelsmid Guido) de mogelijkheid kreeg om eens iets met zilver te maken, duurde het niet lang tot ik met het idee kwam om een boom hanger te maken. Ik had bij een vriendin een hangertje gezien van een boom, gezaagd uit zilver, en dat had me geïnspireerd. Maar dat zelf zo gedetailleerd uitzagen lukte niet zomaar, en mijn broer stond erop dat ik het zelf zou doen. Ik wist dat ik met draad wel een boompje kon maken, in een frame. Dat experiment had ik al eerder gedaan met ijzerdraad en glas kralen. Dus zocht hij een ring voor me, pakte wat zilverdraad en ik haalde een oud edelsteen armbandje uit elkaar om daar blaadjes van te maken.
Omdat ik al eerder op vrij groot formaat had kunnen oefenen, wist ik ongeveer wat ik een mooie vorm vond. Maar dit in het klein namaken was best een opgave, niet alleen door het verschil in maat maar ook door het verschil in materiaal.
Ik was best tevreden met het eindresultaat en besloot er beter in te worden. Ik kocht zilver en steentjes in en ging aan de slag.
Hoe meer ik er maakte, hoe leuker het werd en hoe meer detail ik erin kon verwerken. Het werden bomen die ik was tegen gekomen in mijn bossen, op mini formaat en met
verschillende kleuren blad. Gestaag groeiden mijn boompjes uit tot een heel bos van Levensboompjes en er kwam steeds meer vraag naar.

Toen ik, vorig jaar, besloot om mijn webshop in kostuums en accessoires stop te zetten, bleven er Levensbomen ontstaan. En dat niet alleen; ik hield van de boompjes, ik wilde ze blijven maken en aanbieden.
Eigenlijk is daarmee zo ongeveer Secrets of Gaia ontstaan. Ze zijn een soort geheime tuin geworden, een goed begroeide tuin met verschillende bomen en struiken erin, met allerlei mooie kleuren. Sommige bomen zijn er om tegenaan te hangen en tot rust te komen. Anderen geven je energie, de volgende voorzien ons van aardkrachten, en weer anderen helpen ons wegdromen om inspiratie op te doen.

yggdrasilBord
Ik ben ze Levensbomen gaan noemen omdat mijn creaties me deden denken aan de Yggdrasil, de wereld- en levensboom uit de Noordse mythologie.
De Yggdrasil was de boom van kennis, een symbool voor de eindeloze vertakkingen van alles wat is. Deze Wereldboom draagt niet alleen alle werelden waar de Edda ons over verteld, maar verbind alle werelden ook met elkaar als een wereld as.
Als je de naam Yggdrasil vertaald, kom je erachter dat Ygg ‘de vreselijke’ betekent en Yggr met ‘Odin’ wordt vertaald. Drasil zou ‘paard’ betekenen, en samen zou het dan ‘Odins hengst’ kunnen betekenen. Echter kan Ygg ook verwijzen naar ‘oud, eeuwig, ontzagwekkend en tijdloos’.
Sjamanen, die in de Noordse traditie zorgden voor de stammen, gebruikten liefst de totem van het paard om tussen de werelden te reizen, wat de naam ook zou kunnen verklaren. Sjamanen reisden via rituelen, visioenen en dromen tussen de gebieden van de geesten, mensen en goden. Zij volgden de Yggdrasil als pad naar het Hogere, van de onderwereld door de mensenwereld naar de godenwereld.
Volgens de Edda waren er negen werelden die door de Yggdrasil verbonden werden.
Asgard – de wereld van de Asen of strijdgoden
Ljossalfheim – de wereld van de lichtelfen
Muspelheim – de vuurwereld
Vanaheim – de wereld van de Vanir of vruchtbaarheidsgoden
Midgard – de wereld van de mensen, onze wereld
Jotunheim – de wereld van de Jotuns of reuzen
Niflheim – de wereld van de nevelen, huis van de doden
Svartalfheim – de wereld van zwartelfen en dwergen
Helheim – de wereld van de godin Hel, dochter van Loki, en de plek waar oneervolle doden zouden gaan wonen
Tussen de wortels van de Yggdrasil wonen de Nornen, de godinnen van het lot, die de boom water geven uit de Urdarbron, de heilige bron van de tijd en wijsheid, zodat de Levensboom altijd zal blijven groeien.
En dit is voor mij een deel geworden van mijn Levensbomen. Een manier om je te herinneren met je voeten op de aarde te staan en je uit te rekken en je te richten op het licht boven je.
Omdat deze hangertjes zoveel voor me betekenen, heb ik ervoor gekozen om ze een belangrijke plek in onze webshop te geven. Ze waren onze inspiratie bij het maken van het logo en bij het maken van ons blog.

Elke Levensboomhanger van Secrets of Gaia is uniek en wordt helemaal met de hand gemaakt. De zilveren ring waar het boompje in gemaakt wordt, wordt met de hand gevormd en gesoldeerd. De zilverdraden die de boomstam, wortels en takken vormen, worden met de hand gevormd en beregen met de edelstenen kraaltjes die de blaadjes in de kroon vormen. Er is met heel veel liefde aan deze schatten gewerkt.
Het is een uniek hangertje dat zeker de aandacht trekt, maar klein genoeg is om subtiel te zijn.

Wat is jou favoriete boom, en waarom juist die?
doorkijkjesMarkelo