Stenen vrienden

Ik heb altijd edelstenen en mineralen om me heen gehad.
Mijn opa had een enorme verzameling in huis in mooie kastjes met lichten erin. De stilletjes schitterende stenen waren altijd iets om naar te staren als ik bij opa en oma was. En soms mochten mijn broer en ik er zelfs mee ‘spelen’.
Toen ik oud genoeg was namen opa en oma mij, als ik bij hen logeerde, mee naar het Museon waar, toen nog, een afdeling was waar kinderen konden spelen terwijl ouders door het museum liepen. Daar, in die kamer, konden we leren stenen slijpen. We kregen een glasplaat met een polijst goedje en een steen die we zelf mochten kiezen om die te gaan polijsten en slijpen. Ik denk dat ik er uren heb gezeten.
Op school kregen we voor onze verjaardag een steentje, en ook van opa en oma kreeg ik wel eens stenen. Vooral Amethisten kreeg ik vaak.
Langzaam maar zeker ging ik ook zelf stenen verzamelen. Ik was gek op de mooie kleuren en de zachte energieën die ik bij ze kon voelen. Toen ik oud genoeg was begon ik zelf stenen te kopen en er meer over te lezen, en al snel had ik stenen in allerlei soorten en maten. Sommige koos ik omdat ik ze mooi vond, anderen omdat ik het gevoel had dat ik ze mee moest nemen, en weer anderen kreeg ik van vrienden en familie voor mijn verjaardag.

Mijn stenen staan overal om me heen in huis. Ik neem ze mee in mijn zak, hang ze om mijn nek of steek ze tussen mijn kleren. Sommige stenen zijn voor mij als vrienden, hun lieve energie heb ik graag bij me of helpen me herinneren aan een energie die ik graag meer in mijn leven zou willen uitnodigen. Andere stenen heb ik bij me om als een soort schild te dienen in situaties waar ik me onzeker bij voel. En weer andere helpen me meer energie te hebben als ik heel moe ben maar wel nog wat dingen moet doen.

Omdat stenen zoveel voor me betekenen zorg ik altijd zo goed mogelijk voor ze. Niet alleen voor mijn eigen stenen, maar ook voor de stenen van Secrets of Gaia.
Wanneer ik stenen nieuw in huis krijg, geef ik ze eerst een douche. De meeste stenen kunnen goed tegen water. Die stenen houd ik een tijdje in mijn handen onder een lauwe kraan. Sommige mensen houden stenen onder koud stromend water, maar ik vind het zelf prettiger om lauw of enigszins warm water te gebruiken. Dat is niet alleen prettiger voor mijn handen, maar veel stenen lijken zich in die temperaturen ook beter te voelen.
Deze douche doe ik om de oude energieën die de steen eventueel heeft mee genomen van de plaatsen waar hij is geweest, af te spoelen.
Sommige stenen, zoals Seleniet en Malachiet, kunnen niet tegen water. Gelukkig zijn er nog andere manieren om stenen (en andere spullen die niet tegen water kunnen) te ontdoen van oude energie.

Zo kun je, om de steen te ontladen:
-de steen in een bakje of schelp gevuld met kleine Hematiet steentjes leggen. Hematiet kan andere stenen (of andere spullen) ontladen tot het energieveld weer neutraal is.
-de steen door een kaarsvlam halen.
-wierook branden in de buurt van je stenen en je steen door de rook halen (salie en cederhout zijn hiervoor erg geschikt, maar in principe is elke soort wierook die jou aanspreekt hiervoor geschikt).
-een belletje of klankschaal aanslaan rondom de steen (of de steen in een klankschaal leggen terwijl je hem aanslaat) en je voorstellen dat de energie door de geluidstrilling uit de steen word geduwd.
-de steen buiten in de tuin leggen, op de grond tussen de planten.

Als de steen ontladen is, laad ik ze op zodat hun eigen energie wordt aangevuld en hun kracht ons weer kan helpen.
Het opladen kan ook op verschillende manieren:
-sommige stenen kunnen in de zon worden opgeladen
-er zijn ook stenen die echt niet in zonlicht thuis horen. Deze leg ik in het maanlicht of sterrenlicht.
-je kunt de stenen in een geode of op een cluster van Amethist of Bergkristal leggen.
-je kunt de stenen opladen door ermee te mediteren of ze mee te nemen in een ritueel
-of je kunt ze een Reiki behandeling geven.

Pas als de stenen ontladen en weer opgeladen zijn, neem ik ze in gebruik of zijn ze klaar voor de verkoop.
Ook wanneer een steen verkocht word, zorg ik ervoor dat ze wordt ontladen voordat ze verstuurd wordt.

Heb jij stenen die voor jou echt als vrienden voelen?

(null)

Mijn Valentijn…

Vorig jaar heb ik, stiekem na het werk, een kaartje gekocht voor mijn lief voor Valentijn. Ik vind het altijd leuk om er toch iets mee te doen, hoe commercieel het ook is.
Ooit was dit het feest van het begin van de lente, een feest waarop de godin van het land samen kwam met de god van de natuur om ervoor te zorgen dat het land opnieuw vruchtbaar zou worden en de zon weer zou aansterken.
Ten tijden van het Romeinse rijk werd er een feest gevierd dat Lupercallia werd genoemd, vernoemd naar de wolf die naar verluid de tweeling Romulus en Remus had opgevoed (de stichters van Rome). Tijdens dit feest stopten alle jonge vrouwen een papier met hun naam in een pot en alle jonge mannen mochten dan een naam kiezen. Deze twee jonge mensen vormden voor dat feest een koppel en samen namen ze deel aan de rituelen, spelletjes en festiviteiten.
Later kwamen er verschillende verhalen over de heilige Valentijn die, volgens de legende vlak voor hij een martelaarsdood stierf, de dochter van zijn gevangenisbewaarder een brief toestak met daarop de woorden “van jouw Valentijn”.

Het zijn allebei niet heel romantische verhalen, maar dat het ging om samenzijn is wel gebleven.
Ik vind het zelf wel leuk dat er mensen zijn die wat extra voor elkaar doen om hun liefde voor elkaar te laten zien, en ik word er ook wel blij van ook op die dag even echt aandacht aan die ander in mijn leven te besteden.
Maar die ander in mijn leven hoeft niet een geliefde te zijn. Ook vrienden en familie mogen op zo een dag best eens in het zonnetje worden gezet.
Maar geef je jezelf ook wel eens die aandacht?

Wanneer was het voor het laatst dat je een dag voor jezelf nam? Of misschien niet een hele dag, maar een paar uur, een paar minuten misschien?
Want hoewel het heel fijn is om liefde te krijgen van anderen en je geliefd te voelen, is het misschien wel het alles belangrijkste dat je liefde voor jezelf hebt.

Ik heb gemerkt dat er veel mensen zijn die dat maar een raar idee vinden, die er niets mee kunnen of het zelfs als egoïstisch zien. Maar waarom is het makkelijker om je liefde aan een ander te geven dan aan jezelf?

Misschien kun je deze Valentijn een moment nemen om echt even helemaal alleen met jezelf te zijn.
-Wees eens lief voor jezelf.
-Straf jezelf niet als er iets mis gaat.
-Wees geduldig met jezelf, zoals je ook voor een ander geduld hebt.
-Heb vertrouwen in jezelf en luister naar je innerlijke stem.
-Wat zou jij, nu, op dit moment het liefste willen? Doe dat, als het mogelijk is. Als het niet kan, maak dan een plan, wees er even mee bezig en fantaseer erover.
-Vier je successen en tel je zegeningen. Wees dankbaar voor alles wat je hebt.
-Stel grenzen en houd jezelf eraan.
-Vergeef jezelf en hou onvoorwaardelijk van jezelf, niet alleen van je successen, maar ook van de gebreken.
-Zie de schoonheid in van alle dingen.

Soms kan dat allemaal mooi klinken maar lastig zijn in de praktijk.
Gelukkig zijn er dan altijd manieren om jezelf te helpen.
Omring jezelf met dingen die jij mooi vindt, lees mooie woorden en inspirerende quotes, luister naar muziek die je mooi vindt, ga naar buiten en wandel in jouw favoriete bos, ga een poosje in een lekker warm bad liggen en doe je lekkerste luchtje op bijvoorbeeld.
En er zijn een heel aantal stenen die je kunnen helpen met hun energie.

De aller bekendste steen van de liefde is natuurlijk de Rozenkwarts met haar hele liefdevolle energie en zachte uitstraling. Ze kan helpen liefde aan te trekken en aan te wakkeren in je leven, maar helpt ook om jezelf lief te hebben. Ze is echt een magneet voor liefde op alle vlakken en is helpt je om te ontvangen en bevrijden van verdriet door negatieve energie te vervangen met liefdevolle vibraties.
Maar wist je dat Amethist ervoor kan zorgen dat de liefde in balans blijft en licht en liefde kan verspreiden in ruimten?
En Celestiet zuivert onze hartenenergie en bevordert ons gevoel van geluk. Ze kan ook helpen in niet zo goed functionerende relaties door ruimte te scheppen voor beide kanten.
Granaat brengt ons hartstocht en overvloed en kan ons inspireren tot liefde en toewijding. Hij is ook in staat andere kristallen te activeren waardoor hun effect wordt versterkt.
Larimar straalt liefde en vrede uit en is een lieve en moeiteloze steen die graag alles wil geven. Hij kan zelfs helpen om je zielsverwant te vinden.
Roze Toermalijn is in staat om liefde aan te trekken in het leven, of dat nu op spirituele of materiële zin is. Deze specifieke kleur Toermalijn geeft de zekerheid dat het veilig is om lief te hebben en bevestigt dat je eerst van jezelf moet gaan houden voordat je kunt verwachten dat anderen van je houden.

Dit jaar ga ik, samen met mijn lief, iets doen wat we allebei leuk vinden; samen op pad om wat nieuws te leren en ontdekken!

(null)

Ik ga op reis en neem mee… Een Zakaltaartje

Deze week hadden we op onze Facebook page een loterij, en de prijs was een klein Zakaltaartje. Het leek me daarom leuk om te vertellen hoe die is ontstaan.

Een tijdje geleden sprak ik een vriendin die voor enige tijd naar het buitenland zou gaan.
Dat bracht me aan het denken. Zelf ben ik zelden in het buitenland, of ver van huis verwijderd. Maar als ik ergens heen ga, neem ik toch altijd wel wat van thuis mee. Een aantal stenen, een mooi kaartje, een beeldje, een kaarsje of wierook. Dingen die ik thuis ook op mijn plekjes heb staan.

Om ook op reis een klein plekje te kunnen creëeren om te mediteren of je gedachten te focussen, maakte ik een Zakaltaartje. Ik begon met een lapje wolvilt waar ik een zakje van maakte. Op het zakje heb ik een spiraal geborduurd en het zakje vulde ik met een van onze godinnetjes, een wierook kegeltje en twaalf steentjes voor de vier elementen (drie steentjes per element).

Door met mijn vinger het spiraalpatroon te volgen op het zakje, kan ik mijn aandacht helemaal op mezelf en mijn kern richten. Terwijl mijn vinger de lijn voelt, zie ik voor me hoe ik een spiraal doorloop naar de binnenste kamer, mijn kamer, waar alleen ik ben en waar ik mijn gedachten kan overzien en ordenen. Vanaf dat punt kan ik mijn meditaties beginnen.

Het godinnetje is voor mij een symbool van het leven, van de natuur, van Moeder Aarde, en van thuis komen. Overal bij mij in huis zijn afbeeldingen van Moeder Aarde te vinden, in allerlei vormen, en ook in mijn meditaties heeft zij een plek. Zij kan me helpen te herinneren in het nu te zijn en me te aarden, ook terwijl ik druk ben. Ze helpt me ook om mijn zegeningen te tellen en blij te zijn met mezelf.
Dit kleine exemplaar heb ik met de hand gemaakt van een soort fimo-klei. Elk godinnetje is uniek. Sommige hebben een zwangere buik, anderen een steentje op de plek van hun buik, en weer anderen hebben een steentje in hun omhoog uitgestrekte handen.

De steentjes zijn voor mij altijd belangrijk geweest. Volgens mij zijn er altijd stenen om me heen geweest en ik heb er daardoor een hechte band mee opgebouwd.
Ze kunnen ons niet alleen helpen bij onze fysieke en geestelijke gezondheid, maar voor mij zijn het ook ‘vrienden’ geworden.
Daarom vind ik het altijd fijn om een aantal stenen bij me te hebben, en heb ik wat steentjes bij dit Zakaltaartje gedaan. Ik heb ervoor gekozen om drie steentjes voor elk element te kiezen.
Deze kleine steentjes zijn eigenlijk ‘slijpafval’, steentjes die te klein zijn geworden tijdens het trommelen. Maar juist voor dit zakje was die grote wel handig. Daarbij komt dat het eigenlijk niet uit maakt hoe groot de steen is, de energie die ervan af komt is altijd hetzelfde.
Voor aarde koos ik uit jaspis, mokaiet, git, onyx en tijgeroog/tijgerijzer. Deze steensoorten staan voor aardende energie, voedend, krachtig, solide en stevig.
Voor water koos ik uit bergkristal, amethist en melkkwarts. Deze stenen zijn helder en verhelderend en kunnen ons opladen en met de stroom mee laten gaan.
Bij lucht koos ik uit melkkwarts en sodaliet, beiden stenen van rust, sluiers, dromen en stilte, en bij vuur koos ik uit calciet en carneool, allebei warme en lichte steensoorten die het bloed verwarmen en ons aanmoedigen en ondersteunen.

In het zakje is plaats voor eigen bezittingen, zoals een grotere (focus)steen, een klein kaarsje, sieraden of een meditatieketting.
Omdat het Zakaltaartje zo klein is, kan je het makkelijk kwijt in je tas en past het zelfs in een vensterbank. Ideaal dus voor op reis.

Wat nemen jullie mee op reis? En wat zou jij nog meer in een Zakaltaartje stoppen om het meer van jezelf te maken?

(null)

Welkom wereld!

Welkom en wat leuk dat je langs komt!
Ga rustig even zitten. Neem een kopje thee en geniet van een moment van rust in onze geheime tuin.
Terwijl je hier zo zit, kun je rustig wat lezen. Want hier vind je de sleutel tot Secrets of Gaia.
Je kunt lezen over ons, onze producten en de (creatieve) processen die daarbij komen kijken, maar ook over wat ons inspireert en waarom we bepaalde besluiten nemen.

Kijk rustig rond en houd ons in de gaten voor nieuwe blogs!
We zijn benieuwd wat jullie ervan vinden dus schroom niet om een comment achter te laten.

Secrets of Gaia
Isolde

(null)