Chakra’s, zonnen van het lichaam – Solar Plexus

DSCN1623In onze vorige blog kon je lezen over het tweede chakra, oranje van kleur en te vinden onder in de buik, dat onder andere heerst over passie, intieme relaties en lust.

7c64c33d0b0a2ef12042fa05a6ba408c

Vandaag een stukje over het derde Chakra, ook wel de Plexus Solaris of Solar Plexus, dat zich bevind op het midden van de buik (rond de maag ongeveer). Dit chakra is helder geel van kleur, net als het innerlijke vuur waar het voor staat.

Dit is de plaats waar onze wil en persoonlijke kracht huizen. Dit is wat ons innderlijke vuur doet ontbranden en ons aanzet tot actie om dat wat we zouden willen te bereiken. Het is de plek waar de wil zit om te leven, om iets te bereiken en ook om dat op eigen kracht te doen. De plek ook die gaat over hoe zeker je bent van jezelf en je kunnen en je zelfrespect.

Mensen met een derde chakra dat goed in balans is zijn zeker van zichzelf, ze weten wat ze willen en ook hoe ze dat gaan bereiken. Ze zijn optimistisch en alert. Ze zijn energiek en kunnen makkelijk keuzes maken en voelen zich innerlijk in balans. Ze voelen zich goed met zichzelf en ook met anderen om zich heen.

Echter wanneer dit chakra uit balans is geraakt voelen ze zich onzeker, weten niet wat ze willen of welke stappen te ondernemen. Ze schamen zich voor zichzelf en zijn bang van wat anderen over hen (zullen) denken. Ze kunnen overkomen als overgevoelig en zich soms agressief gedragen. De andere kant op kan ook; dat ze hun kracht weg geven en zichzelf machteloos voelen. Ze hebben weinig tot geen zelfvertrouwen, voelen zich verward en raken gemakkelijk verstrikt in een depressie. Ze zijn vaak heel kritisch (niet alleen nar buiten maar ook naar zichzelf).Het chakra word ondermeer geblokkeerd met schaamte.
Is er iets in je leven waar jij je voor schaamt in je leven? Wat heeft je het meest teleurgesteld in jezelf?
Is er iets dat je zou willen maar durf je het niet te doen of eraan toe te geven?

Herken je hiervan iets bij jezelf? Dan kan het zijn dat dit chakra wat aandacht nodig heeft om weer in balans te komen.
Alleen al je aandacht richten op je buik kan er al voor zorgen dat de energie daar meer gaat stromen.
Maar je kunt het ook wat helpen door te visualiseren.

Als het kan, ga dan naar buiten als de zon schijnt, of ga zo zitten dat je de zon kunt zien. Als er geen zon is, kun je ook een kaars aansteken of je gewoon voorstellen dat je de zon wel kunt zien en voelen.
Probeer eens diep adem te halen en je te ontspannen.
Stel je voor dat er midden in je buik zich een helder schijnende zon bevindt. Die zon is de plek van jou persoonlijke kracht, jou innerlijke zon. Hij is net zo helder en warm en stralend als de zon buiten die je huid verwarmd of de kaarsvlam voor.
Sluit je ogen en stel je voor dat je dat licht van buiten inademt. Met elke inademing breng je meer licht naar jou innerlijke zon die langzaam maar zeker groeit. Bij elke ademhaling gaat jou eigen zon meer stralen en vult hij je lichaam met kracht. Voel je hoe de warmte uit je buik langzaam maar zeker ook de rest van je lichaam verwarmt?Als je voelt dat je genoeg van de stralen hebt opgenomen, bedenk je dan dat deze plek jou de hele dag van energie kan voorzien. Het vult je met je eigen kracht.

Let op dat je met deze kracht niet anderen je wil op gaat leggen of dwingen.

Als je visualiseren (dingen voor je zien) te lastig vind, kun je kijken of affirmaties beter voor je werken. Dit zijn positieve woorden of zinnen die je meerdere keren kunt herhalen (bijvoorbeeld als je opstaat en als je naar bed gaat, of op elk moment dat je voelt dat je wel wat hulp kunt gebruiken) en die je helpen je geest ergens op te richten.
De affirmatie die je zou kunnen gebruiken is: “Ik ben Moedig. Ik ben Heel. Ik sta in mijn Kracht.

De stenen die de werking van dit chakra kunnen ondersteunen zijn overwegend gele stenen, zoals bijvoorbeeld Citrien (licht, positiviteit, zonnekracht, zelfvertrouwen), Tijgeroog (zelfrespect, zelfkritiek, vertrouwen, moed) en gele Calciet (motiveren, daadkracht, hoop).
Deze stenen kun je bij je dragen (als herinnering en om hun energie bij je te voelen) in je zak of als sieraad.
Deze stenen kun je bij ons vinden in de shop, net als een set met stenen voor elk chakra.

DSCN0720

De chakrastenen set: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen30

Citrien:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen23

Tijgeroog:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen8

Calciet:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen9

 

Chakra’s, zonnen van het lichaam – Sacraalchakra

DSCN1623In ons vorige blog heb je kunnen lezen over het eerste chakra, onder aan de ruggengraat. Met zijn rode kleur staat dit chakra voor ‘aarden’ en je veilig en vitaal voelen.4ae28ca34b21223ac04f01210b1d1fe7

Vandaag zal ik wat schrijven over het tweede chakra, ook wel het heiligbeen- of Sacraal-chakra.
Dit chakra is helder oranje van kleur en bevind zich onder in de buik, in de buurt van onze voortplantingsorganen.
Hier voelen we onze emoties zoals passie en sexualiteit en lust. Het plezier dat we met anderen kunnen beleven in een intieme relatie.
Maar het is ook de plek waar onze creativiteit huist, de creativiteit op elk gebied van het leven. Niet alleen wat we met onze handen maken, maar ook creative oplossingen voor problemen. En natuurlijk de creatie van leven zelf.
Door contact te maken met dit chakra kunnen we die creativiteit en dat plezier weer aanspreken en onszelf weer enthousiasmeren.

Mensen met een goed gebalanceerd tweede chakra zijn vaak open en vriendelijk naar hun omgeving. Ze hebben respect voor zichzelf en anderen, kunnen hun grenzen goed aangeven, kunnen plezier vinden in alles wat ze doen en zijn creatief.

Wanneer dit chakra uit balans is geraakt, voelen we ons vaak schuldig. We trekken ons terug in onze wereld, zien geen creatieve oplossingen en hebben weinig of geen zin om bezig te zijn met een creatief proces.
Dit chakra raakt uit balans door schuldgevoelens, of die nu reeel zijn of niet. Die gevoelens trekken negatieve gedachten aan en houden ons zo ‘gevangen’ in een negatieve spiraal.

Het beste wat we kunnen doen is op zoek gaan naar waarover we ons schuldig voelen, zonder oordeel, en onszelf te vergeven voor dat gevoel, voor wat we denken verkeerd te hebben gedaan en de gevoelens te accepteren.
Vaak sluiten we ons af van de mensen om ons heen en willen we dan geen fysiek contact meer maken met anderen.

Herken je iets hiervan? Dan kan het zijn dat je chakra uit balans is en zou je met dit chakra aan de slag kunnen gaan om het weer in balans te brengen.
Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar alleen al je aandacht richten op dit chakra, zorgt ervoor dat de energie daar weer kan gaan stromen.

Haal eens diep adem, tot in je buik, en probeer bij de uitademing alle spanning die je voelt, los te laten. Stel je voor dat je licht inademt naar je buik, en stress die je daar hebt vastgehouden weer uitademt.
Terwijl je dat licht inademt naar je onderbuik, kun je je voorstellen dat er daar langzaam zich een oranje lotus ontvouwt. Dat deze lotus steeds meer gaat stralen, alsof het een zon is.

Het kan zijn dat je lichaam daardoor steeds warmer word.
Het oranje licht uit dit chakra trekt door je hele lichaam en vult je met creativiteit.
De affirmatie die je bij deze chakra kunt gebruiken is: “Ik voel mijn emoties en mijn pijn. Ik wek mijn passie en geef me over aan wat ik voel in dit moment. Ik ben genoeg, ik doe genoeg en ik heb genoeg.”
Om je te helpen zijn er ook stenen die de werking van dit chakra ondersteunen en jou eraan kunnen herinneren je bewust te zijn van de kracht van dit chakra. Stenen die met het tweede chakra verbonden zijn, zijn bijvoorbeeld stenen zoals de Carneool (creativiteit, moed, positieve keuzes) of Amber (verlevendigend, stabiliserends, motiverend en maakt creatief).DSCN1622

Deze stenen kun je bij ons vinden in de shop, net als een set met stenen voor elk chakra.

De chakrastenen set: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen30

De Carneool: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen1

Chakra’s, zonnen van het lichaam – Wortelchakra

DSCN1623Alles bestaat uit energie; de wereld, de stenen, de planten de dieren en de mensen en alles wat daar tussen zit.
In ons lichaam word het energiesysteem gevormd door de chakra’s ‘in’ het lichaam en de aura rondom het lichaam. De chakra’s hebben een belangrijke rol bij het fysieke, emotionele, mentale en spirituele welzijn van ons en ons lichaam. Als de energie in deze punten goed stroomt, voelen wij ons goed op alle levensgebieden.

Chakra’s zijn de energiecentra van ons lichaam en voor de mensen die ze kunnen waarnemen zien ze eruit als prachtig gekleurde ‘zonnen’ of ‘wielen’. Chakra betekent wiel in het Sanskriet.

Over ons lichaam verdeeld zitten meerdere chakra’s, maar we hebben zeven hoofdchakra’s die hun plaats hebben in het fysieke lichaam op de gebieden waar de belangrijkste zenuwknooppunten zitten. Vanaf die plekken verdelen de chakra’s hun energie door het lichaam.
De zeven hoofdchakra’s zitten van beneden naar boven verdeeld door ons lichaam, beginnend bij de basis van de ruggengraat/het stuitje en eindigende op de kruin van ons hoofd.

Vandaag schrijf ik een stukje over het onderste chakra dat ook wel het Basis- of Wortelchakra word genoemd.
0c70a8f7f6d3e732a7eda51f1a71e911
Dit chakra bevind zich onderaan de ruggengraat en is diep rood van kleur.
Dit zonnetje is de plek die contact maakt met de aarde. Het is de plek waar ons gevoel van ‘veilig voelen’ leeft; ons veilig voelen in de situatie waarin we zitten en in onszelf. Het is daardoor ook de plek waar ons dierlijke overlevingsinstinct woont, dat ervoor zorgt dat we weer op een veilige plek terecht komen als de situatie gevaarlijk word.
Door contact te maken met dit chakra kunnen we onszelf weer in het ‘hier en nu’ verankeren en ervoor zorgen dat we ons meer in ons lijf voelen zitten. Vaak als we schrikken, of heel erg lopen te piekeren, zitten we niet goed in ons lijf, wat allerlei vervelende effecten op ons kan hebben.

Wist je dat het kan zijn dat je je niet lekker voelt omdat je chakra’s niet goed in balans zijn?
Als dit chakra niet in balans is kan het zijn dat je erg moe bent, je duizelig voelt of het idee hebt dat je bijna op bent.
Het komt ook vaak voor dat mensen bij wie dit chakra uit balans is veel moeite hebben met verandering en zich snel droevig of angstig voelen.  En vaak gaat dit gepaard met het gevoel niet genoeg te hebben en zelf ook niet genoeg te zijn. Dat je het niet verdient (wat dat dan ook is) en niet goed genoeg bent.

Herken je iets hiervan? Dan is het mischien een goed idee om met dit chakra aan de slag te gaan, om te zorgen dat er weer balans in je lichaam en je energie komt.

Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar alleen al je aandacht richten op dit chakra zorgt ervoor dat de energie daar meer gaat stromen.

Je zou je kunnen voorstellen dat er bij je stuitje, de plek waar dit chakra zich ongeveer bevindt, een prachtig rode ‘zon’ zit die langzaam aan steeds stralender word. Het kan zijn dat je onderlichaam daardoor steeds warmer wordt. Vanuit deze zon kun je je een koord van gouden licht voorstellen dat vanaf daar de aarde in loopt en contact maakt met het hart van de aarde. Je bent op deze manier niet alleen verbonden met de aarde, het hier en nu en je eigen lichaam, maar ook met de energie van de aarde. Die energie kan je ook kracht geven en je een veilig gevoel geven; de aarde ondersteunt je altijd en zal er altijd voor je zijn.
Iets anders dat kan helpen is het herhalen van woorden (affirmaties) zoals “Ik ben veilig. Ik vertrouw meer en vrees minder. Ik ben gecentreerd en geaard.”

Om je te helpen zijn er ook stenen die de werking van dit chakra ondersteunen en jou eraan kunnen herinneren je bewust te zijn van de kracht van dit chakra. Stenen die met het onderste chakra verbonden zijn, zijn bijvoorbeeld stenen zoals de Zwarte Toermalijn (aardend, stress en spanning verlagend) en  Rode Jaspis (aardend, veilig gevoel, bevordert energiedoorstroming).

DSCN1622

Deze stenen kun je bij ons vinden in de shop, net als een set met stenen voor elk chakra.
De chakrastenen set: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen30
De Rode Jaspis: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen25
De Zwarte Toermalijn: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen24

Binnenkort zullen we een blog maken over het volgende chakra.

Een moment van rust

Neem jij wel eens een moment tussendoor rust? Even tijd alleen voor jezelf?
We hebben het zo druk met school, werk, kinderen en collega’s dat we onszelf die tijd om even alleen met onszelf te zijn vaak ontzeggen.

Misschien heb je het idee dat tijd voor jezelf inruimen uren moet duren. Soms kan het inderdaad nodig zijn om langer de tijd te nemen, maar ook als je af en toe maar vijf minuutjes neemt, helpt het je al enorm.

Er zijn dagen dat ik vergeet even bij mezelf te komen; ik moet werken, bij vrienden langs, heb nog werk te doen….
Maar op de dagen dat ik het wel doe, weet ik weer waarom. Het zorgt ervoor dat ik me rustig voel, me kan ontspannen en het gevoel heb gecentreerd te zijn.
Op sommige dagen ga ik er echt voor. Ik begin mijn dag in stilte, met lekkere thee. Ik schrijf mijn dromen van die nacht op, ontbijt gezond, mediteer, douche en ga dan pas aan de slag met mijn werk, e-mails en social media. Ik neem de tijd om mijn pauze buiten in de natuur door te brengen, neem tijd om iets lekkers te koken en te genieten van het eten.
Maar soms heb je daar geen tijd voor of simpel weg geen zin in. Of het lukt gewoon niet om je te concentreren op je meditatie, hoe mooi die ook is.
Wist je, dat je zelfs dan een moment van rust kunt creëeren?

DSCN1429Het toverwoord is daarbij aandacht.

Je kunt met aandacht dat doen wat je moet doen die dag. Je ochtendritueel van ontbijten, douchen en je spullen pakken voor je werk? Doe het eens heel bewust. Let op hoe je ademt, op hoe je beweegt, hoe het water voelt of je zeep ruikt en wat je proeft van je ontbijt.
Je huishouden? Voel hoe je huis licht en schoon wordt, hoe je bed oplucht als je het verschoont, beweeg rustig terwijl je stofzuigt en de was doet, voel het warme water terwijl je de afwas doet en merk hoe het ook in je hoofd opgeruimd wordt.
Ook zulke simpele handelingen kunnen een moment van rust brengen. Het zorgt ervoor dat je in het hier en nu bent, dat je niet met je aandacht niet in het verleden of de toekomst bent maar in dit moment.
Want dit is het moment waarop de meest bijzondere dingen kunnen gebeuren. Dit is het moment waarin je leeft. Je bent niet in toen of in later, maar hier en nu.

Hoe je met zoveel aandacht kunt handelen?
Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Wat mij altijd helpt is goed te letten op mijn zintuigen. Het makkelijkste is dan eerst om te voelen hoe mijn voeten op de grond staan. Ik voel eerst aan hoe mijn gewicht op mijn voeten verdeeld is, sta ik niet te veel op een voet of naar een bepaalde kant?
Daarna voel ik heel goed wat mijn handen doen, wat ze aanraken, de structuur, de warmte. Dan richt ik me op de rest van mijn lichaam, hoe dat voelt. Is het heel warm of juist koud, heeft het ergens spanning opgehoopt?
Ik richt mijn aandacht op de bezigheid, wat ik zie dat ik doe, wat ik hoor om me heen, wat ik voel als ik me beweeg, wat ik ruik…. Maar terwijl ik dat allemaal in me opneem, zorg ik dat mijn aandacht zo veel mogelijk blijft bij de handeling. Want dingen voelen, zien, ruiken en horen kunnen er natuurlijk voor zorgen dat je gedachten aan het rollen gaan.
Probeer het eens, dat wat je doet met alle aandacht doen. En kijk of dat je tot rust kan brengen, in het hier en nu. Wie weet wat voor mooie dingen en gebeuren terwijl je bezig bent?