Runenhangers

DSCN1780Ik laat me door van alles inspireren voor onze producten. Toevallig was het de wens van een vriendin van mij die me inspireerde om de zilveren runehangers te laten maken.
Haar grote wens was om runen te laten tatoeëren, en terwijl ze me daarover vertelde bedacht ik me hoe fijn het zou zijn om je eigen gekozen runen bij je te dragen.
Terwijl ik er verder over nadacht, kwam het idee in me op om, net als de oude Germanen, runen in metaal te krassen, als amuletten. Ik ging meteen naar onze “huis edelsmid” en we bespraken de mogelijkheden. Van zilver hebben we plaatjes gemaakt en in de plaatjes hebben we, met de hand, de runen ingekerfd. Elke rune is met aandacht en liefde gemaakt om zoveel mogelijk kracht in het hangertje op te slaan. En ik was er meteen verliefd op!

Ken je het runenschrift?
Het runenschrift is het oudste bekende schrift dat werd gebruikt door de Germaanse volkeren van Noord-Europa, Groot-Brittanie, Scandinavië en IJsland. Volgens geschiedkundigen zijn deze mensen rond de tweede eeuw dit schrift gaan gebruiken. Het schrift is samengesteld uit met name rechte en hoekige lijnen. Op deze manier was het namelijk gemakkelijk om het in hout, steen of metaal te krassen.DSCN1779

Het bekendste runenschrift is de Oudere Futhark met 24 runetekens. Dit is ook de reeks die wij bij Secrets of Gaia gebruiken voor onze runen. De Futhark is zo genoemd omdat F, U, Th, A, R en C/K de eerste letters van de runenreeks zijn. Net als in ons alfabet hebben de runen een vaste volgorde. Daarbij heeft elke letter een naam. De volgorde is verdeeld in drie groepen van acht, elke groep heet een Aett, en ze staan als volgt:

Fehu, Uruz, Thurisaz, Ansuz, Raidho, Kenaz, Gebo, Wunjo – Aett van Freya, de Aarde familie
Hagalaz, Nauthiz, Isa, Jera, Eihwaz, Pedhro, Elhaz, Sowulo – Aett van Hagal, de Strijders familie
Teiwaz, Berkana, Ehwaz, Manaz, Laguz, Inguz, Dagaz, Othila  – Aett van Tyr, de Hemel familie

De Futhark mist in onze ogen een aantal letters, namelijk C, Q, V en X, maar deze klanken waren niet bekend in de Germaanse taal. Daarvoor in de plaats zijn er tekens voor Th, NG, en Ei.

Elke rune heeft een eigen betekenis. Wil je de uitgebreide betekenis weten? Kijk dan in de webshop bij de rune van jou keuze. Je vind ze Hier!
Maar voor een korte beschrijving kun je hier kijken:futhark antiguo

Fehu: bezit, eigendommen – Uruz: oerkracht – Thurisaz: reus, doorn – Ansuz: signaal, mond, spreken – Raido: reizen, beweging – Kenaz: innerlijk vuur, vonk – Gebo: geschenk, samen – Wunjo: vreugde, geluk
Hagalaz: hagel, verwoestende natuurkracht -Nauthiz: nood, gevaar – Isa: ijs, stilstand – Jera: oogst, seizoenen – Eihwaz: verdediging, boog – Pertho: geheimen, verbergen – Algiz: bescherming, verdediging, – Sowulo: zon, succes –
Teiwaz: poolster, krijger – Berkana: vruchtbaarheid, moeder – Ehwaz: paard, snelheid – Manaz: mens, het zelf – Laguz: water, stromen – Inguz: groei, graan – Dagaz: doorbraak, dag – Othila: thuis, familie
Naast het dagelijks gebruik werden runen gebruikt om mee waar te zeggen en werden ze in wapens en andere eigendommen gekrast om daarmee bepaalde kracht te verlenen aan de drager of het voorwerp. De naam Runen is te vertalen als “fluisteren” of “geheim”, maar ook als “wijsheid” of “kennis”. Runen hebben door hun lange geschiedenis en waarvoor ze gebruikt werden een enorme aardse wijsheid en kracht. Ik ben ze jaren geleden gaan gebruiken als manier van “waarzeggen”. Anders dan tarotkaarten, voelen runen voor mij veel aardser en meer “to the point”. Maar ze hebben niet alleen wijsheid om te delen op deze manier, ze hebben ook een innerlijke kracht. Om me aan die kracht te herinneren, teken ik soms runen of bindrunen (een combinatie van verschillende runen die elkaars kracht versterken) op mijn huid, op dingen die ik maak of verwerk ze in Zachtewezens.DSCN1987x

Onze runehangers zijn subtiel en fijn gemaakt, maar zijn toch robuust genoeg om stoer te zijn. Het voordeel van hun formaat is dat je ze met elkaar kunt combineren en samen aan een kettinkje kunt hangen. Maar je kunt ze natuurlijk ook mooi combineren met een klein hangend steentje aan de ketting. Er is van alles mee mogelijk. En weet je wat extra bijzonder is? Door onze nauwe samenwerking met de edelsmid is het ook mogelijk om hem jou eigen bindrunen te laten graveren! Of een naam, of een woord…..DSCN1991x

Netwerken van kristal

Stenen kunnen op allerlei manieren dingen voor ons doen.
Ze kunnen ons helpen wanneer we ze bij ons dragen als we pijn hebben of ziek zijn, als we stress voelen en onze geest overactief is of wanneer emoties ons overweldigen. 

Ook kunnen ze de energie die in ruimtes hangt veranderen of onze intenties versterken en richting geven aan onze energie.
De energie in een ruimte verandert vaak al door de aanwezigheid van een (groter) kristal in de ruimte, maar je kunt het ook veranderen door een Netwerk (Grid in het Engels) te maken. En dit kun je ook gebruiken om je intenties te versterken, of je energie richting te geven.

Netwerken of grids zijn geometrische vormen en patronen waarin bepaalde stenen of bepaalde combinaties van stenen worden gelegd.
Daarvoor word eerst besloten waarom een grid gemaakt gaat worden. Als je dat weet, kun je op basis daarvan de stenen bij elkaar kiezen. De steen die het meest word gebruikt is de Bergkristal, omdat dit zo een zuivere steen is die de kracht van andere stenen versterkt, geleid en richting kan geven.
Als de stenen zijn gekozen in de juiste combinatie worden ze een voor een neergelegd in een patroon dat je aanspreekt of dat goed geschikt is voor wat je wilt bereiken met dit netwerk.
Dit kun je bijvoorbeeld doen door een tekening te maken zoals een mandala, triskel, pentagram, hart, vierkant, driehoek, cirkel, lemniscaat of een andere vorm (of er een uit te printen) en daarop de gekozen kristallen neer te leggen.916fec7194531f663a61166f796dd56d

Bijvoorbeeld, je wilt een grid maken dat in het teken staat van liefde, om een ruimte met die energie te vullen.
Goede stenen daarvoor zouden Rozenkwarts, Bergkristal, Calciet, groene Aventurien, Amethist, Seleniet en Rhodochrosiet kunnen zijn.
Een mooi patroon om ze in te leggen zou natuurlijk een hart kunnen zijn, voor de liefde, maar je zou het ook in een cirkel of lemniscaat kunnen doen, om te symboliseren dat die energie je omringt of dat liefde er altijd is.

Je kunt deze netwerken zo groot, klein, ingewikkeld of simpel maken als je zelf wilt, met zoveel stenen als jij fijn vind.
Het beste is om een netwerk op een plek te maken waar het een tijde kan blijven liggen en waar je het steeds ziet. Maar ook op een plek waar anderen niet aan het grid komen of er iets overheen leggen.

Als je hebt gekozen hoe je de stenen wilt neerleggen, is het belangrijk om dit met aandacht te doen en je geest te richten op wat je met dit netwerk wilt bereiken. Ook belangrijk is om goed naar je gevoel te luisteren en respectvol om te gaan met de stenen. Misschien heb je stenen uitgezocht op waar ze voor staan en hun genezende werking, maar passen ze eigenlijk gevoelsmatig niet lekker bij elkaar. Als je dat gevoel krijgt, kijk dan of ze beter voelen als je er wat ruimte tussen laat of er bijvoorbeeld de neutrale seleniet tussen legt.
Of kijk of je een andere combinatie kunt maken of bepaalde stenen weg kunt laten. Misschien zijn de krachten die je in dit netwerk wilde hebben al vertegenwoordigt door andere stenen.

Kristalgrid
Mijn kristallen netwerk deze herfst met Carneool, Bergkristal, Tijgeroog, Mocaiet en Agaat.

Om het grid te leggen neem je de stenen die je wilt gebruiken bij elkaar.
Maak ze eerst schoon door ze te wassen of door je voor te stellen dat er een zuiverend ligt door hen heen spoelt.
Leg ze in groepjes, elke steensoort bij elkaar zodat je ze per groep kunt neerleggen.DSCN1732
Begin met het midden van je patroon. Dit kun je een bijzondere steen laten zijn, een groot stuk kristal in een bijzondere vorm (zoals bij mij het ei van Carneool), een ketting of ring die je dierbaar is, een engel van steen of een kaars. Let hierbij ook weer op symboliek. Terwijl je dit op zijn plek zet, richt dan je aandacht op waarvoor je dit netwerk wilt gebruiken, wat het vertegenwoordigt en wat het zal uitstralen.
DSCN1733Neem dan de eerste groep kristallen in je linker hand. richt je op het gevoel dat die steen je geeft en waarvoor je deze steen hebt gekozen. Leg de steentjes een voor een op hun plek rondom het midden. Neem dan het volgende groepje en doe daarmee hetzelfde; eerst afstemmen op de steen en wat die zal toevoegen aan het netwerk om ze dan neer te leggen.
Als alle stenen liggen is het belangrijk dat ze samenwerken. Daarvoor kun je hun energie met elkaar verbinden en zo het netwerk bouwen dat ze samen gaan vormen. Je kunt hiervoor je rechter wijsvinger gebruiken, een Bergrkistal punt, een Seleniet staafje of bijvoorbeeld een stok die je aanspreekt.
Ga met het gekozen voorwerp naar het middelste kristal, raak het aan en volg een lijn naar het kristal dat er naast ligt. Ga dan terug naar het middelste en raak dan de volgende steen aan die erbuiten ligt, maak een weefpatroon langs het hele netwerk zodat elke steen met de andere en met het midden verbonden is. Zo kunnen ze samenwerken en een geheel vormen.

Als een grid langere tijd blijft liggen (bijvoorbeeld tot je hebt bereikt wat je wilde bereiken met dit grid), haal het dan elke week even uit elkaar om de stenen schoon te maken, stof weg te vegen van de ondergrond, en de stenen opnieuw op te laden. Zo kan het ook zijn dat je erachter komt dat je behoefte hebt aan andere energie en je een ander grid wilt maken.
Een netwerk kun je ook maken voor een ander, zoals je ook een kaarsje voor iemand kunt branden.
Leg dit patroon met de intentie om die ander te helpen en bij te staan. Probeer niets te forceren en let op watvoor stenen er bij de persoon passen of waarvan ze houden.DSCN1163
Stel je tijdens het maken van dit netwerk voor dat alle stenen zo hard stralen dat de stralen van het netwerk de persoon voor wie het is makkelijk kunnen bereiken. Je kunt ook een foto van die persoon als middelpunt gebruiken.

 

Omdat dit zo een fijne manier van werken is, zal Secrets of Gaia ook kleine “Kristalnetwerk-Starter-Kits” aan gaan bieden. Dit zullen kleine zakjes worden met daarin een combinatie van een paar stenen die samen een bepaald gevoel oproepen of versterken. Zo kun je ze zelf uitbrieden, bijvoorbeeld met meer stenen die je aanspreken, je eigen stenen of vondsten uit de natuur (bloemen, zaden, blaadjes, kiezels of andere dingen die je aanspreken, alles kan in een netwerk worden gebruikt naast de stenen).
Er zullen hele simpele grids tussen zitten, maar ook wat grotere, invarieerende prijsklassen. Van sommige grids zal er maar een zijn omdat hierbij een speciale of bijzondere steen is gebruikt bijvoorbeeld, die we weinig binnen krijgen.
Elk netwerk-kitje word door ons met veel zorg en liefde bij elkaar gezocht en verpakt met een kleine uitleg over de stenen, hoe je een netwerkje kunt bouwen en eventueel een printje van een mooi symbool om jou eerste netwerk op te leggen.

Chakra’s, zonnen van het lichaam – Solar Plexus

DSCN1623In onze vorige blog kon je lezen over het tweede chakra, oranje van kleur en te vinden onder in de buik, dat onder andere heerst over passie, intieme relaties en lust.

7c64c33d0b0a2ef12042fa05a6ba408c

Vandaag een stukje over het derde Chakra, ook wel de Plexus Solaris of Solar Plexus, dat zich bevind op het midden van de buik (rond de maag ongeveer). Dit chakra is helder geel van kleur, net als het innerlijke vuur waar het voor staat.

Dit is de plaats waar onze wil en persoonlijke kracht huizen. Dit is wat ons innderlijke vuur doet ontbranden en ons aanzet tot actie om dat wat we zouden willen te bereiken. Het is de plek waar de wil zit om te leven, om iets te bereiken en ook om dat op eigen kracht te doen. De plek ook die gaat over hoe zeker je bent van jezelf en je kunnen en je zelfrespect.

Mensen met een derde chakra dat goed in balans is zijn zeker van zichzelf, ze weten wat ze willen en ook hoe ze dat gaan bereiken. Ze zijn optimistisch en alert. Ze zijn energiek en kunnen makkelijk keuzes maken en voelen zich innerlijk in balans. Ze voelen zich goed met zichzelf en ook met anderen om zich heen.

Echter wanneer dit chakra uit balans is geraakt voelen ze zich onzeker, weten niet wat ze willen of welke stappen te ondernemen. Ze schamen zich voor zichzelf en zijn bang van wat anderen over hen (zullen) denken. Ze kunnen overkomen als overgevoelig en zich soms agressief gedragen. De andere kant op kan ook; dat ze hun kracht weg geven en zichzelf machteloos voelen. Ze hebben weinig tot geen zelfvertrouwen, voelen zich verward en raken gemakkelijk verstrikt in een depressie. Ze zijn vaak heel kritisch (niet alleen nar buiten maar ook naar zichzelf).Het chakra word ondermeer geblokkeerd met schaamte.
Is er iets in je leven waar jij je voor schaamt in je leven? Wat heeft je het meest teleurgesteld in jezelf?
Is er iets dat je zou willen maar durf je het niet te doen of eraan toe te geven?

Herken je hiervan iets bij jezelf? Dan kan het zijn dat dit chakra wat aandacht nodig heeft om weer in balans te komen.
Alleen al je aandacht richten op je buik kan er al voor zorgen dat de energie daar meer gaat stromen.
Maar je kunt het ook wat helpen door te visualiseren.

Als het kan, ga dan naar buiten als de zon schijnt, of ga zo zitten dat je de zon kunt zien. Als er geen zon is, kun je ook een kaars aansteken of je gewoon voorstellen dat je de zon wel kunt zien en voelen.
Probeer eens diep adem te halen en je te ontspannen.
Stel je voor dat er midden in je buik zich een helder schijnende zon bevindt. Die zon is de plek van jou persoonlijke kracht, jou innerlijke zon. Hij is net zo helder en warm en stralend als de zon buiten die je huid verwarmd of de kaarsvlam voor.
Sluit je ogen en stel je voor dat je dat licht van buiten inademt. Met elke inademing breng je meer licht naar jou innerlijke zon die langzaam maar zeker groeit. Bij elke ademhaling gaat jou eigen zon meer stralen en vult hij je lichaam met kracht. Voel je hoe de warmte uit je buik langzaam maar zeker ook de rest van je lichaam verwarmt?Als je voelt dat je genoeg van de stralen hebt opgenomen, bedenk je dan dat deze plek jou de hele dag van energie kan voorzien. Het vult je met je eigen kracht.

Let op dat je met deze kracht niet anderen je wil op gaat leggen of dwingen.

Als je visualiseren (dingen voor je zien) te lastig vind, kun je kijken of affirmaties beter voor je werken. Dit zijn positieve woorden of zinnen die je meerdere keren kunt herhalen (bijvoorbeeld als je opstaat en als je naar bed gaat, of op elk moment dat je voelt dat je wel wat hulp kunt gebruiken) en die je helpen je geest ergens op te richten.
De affirmatie die je zou kunnen gebruiken is: “Ik ben Moedig. Ik ben Heel. Ik sta in mijn Kracht.

De stenen die de werking van dit chakra kunnen ondersteunen zijn overwegend gele stenen, zoals bijvoorbeeld Citrien (licht, positiviteit, zonnekracht, zelfvertrouwen), Tijgeroog (zelfrespect, zelfkritiek, vertrouwen, moed) en gele Calciet (motiveren, daadkracht, hoop).
Deze stenen kun je bij je dragen (als herinnering en om hun energie bij je te voelen) in je zak of als sieraad.
Deze stenen kun je bij ons vinden in de shop, net als een set met stenen voor elk chakra.

DSCN0720

De chakrastenen set: http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen30

Citrien:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen23

Tijgeroog:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen8

Calciet:
http://www.secretsofgaia.nl/epages/78140024.sf/nl_NL/?ObjectPath=/Shops/78140024/Products/steen9

 

Zachtewezens zonder gezichtjes

Waarom onze Zachtewezens geen gezichtje hebben, word mij soms gevraagd?Laat ik dat proberen uit te leggen.

Mijn hele schooltijd heb ik beleefd aan de Vrije School, een school vanuit de antroposofische filosofie. Zonder dat ik er ooit echt bij heb stilgestaan, heeft die filosofie toch veel indruk op me gemaakt en me gevormd tot wie ik nu ben. Wat me vooral is bijgebleven, door alle jaren Vrije School onderwijs maar ook daarna, is de band met de natuur en de creativiteit. Als kind speelden we met zo natuurlijk mogelijk materiaal; houten blokken, zijden lappen, katoenen balletjes, in het bos gevonden takjes en dennenappels, houten boerderijdieren en autootjes, en katoenen popjes zonder gezichtsuitdrukking.
Sommige mensen vinden het maar vreemd dat die popjes geen gezicht hebben. We zijn zo gewend geraakt aan de aanblik van een poppengezicht in de speelgoedwinkels.

Maar dat deze ‘antroposofische’ popjes geen gezicht hebben (of hoogstens twee blauwe stipjes waar de ogen zouden zitten) heeft een reden. Door het gezicht niet een uitgesproken uitdrukking mee te geven, kan het kind al spelend zelf beslissen of de pop lacht of misschien huilt, slaapt of allert is, boos of blij.e65f05c6fdca2c51c6124abc60b96a42

Toen ik mijn Zachtewezens ging maken merkte ik dat ik het fijn vond als ze geen gezichtsuitdrukking hadden. Zo kun je zelf beslissen hoe ze eruit zien, hoe hun humeur is. Misschien lijken ze in jouw ogen wel op iemand die je kent?
Hoewel ze geen gezichtje hebben, heeft elk Zachtwezen voor mij een heel eigen persoonlijkheid. Sommigen zijn vurig en enthousiast, anderen zijn een beetje verlegen en teruggetrokken. Soms hebben ze een gevoel van rust en ‘het komt wel goed’ om zich heen. Maar allemaal hebben ze een plekje in mijn hart verovert.

De Zachtewezens zijn wezens die ik heb leren kennen tijdens meditaties.
In die meditaties werd ik geleid naar de Geheime tuin van Gaia, en in die prachtige tuin maakte ik kennis met allerlei soorten wezentjes.
Sommige wezens hadden een sterke link met een bepaald element. De Tomten bijvoorbeeld, zijn sterk verbonden met de aarde, het aardse rijk, creëren, leren en de natuur in alle verscheidenheid. Nissen, zoals ons Bellenkind, zijn niet alleen verbonden met de aarde, wat hen goede huis-kabouters maakt, maar ook met de lucht, waardoor ze speels zijn en graag plezier maken. Undinen en Meermensen zijn duidelijk verbonden met het element water. Ze zijn rustig en gevoelig en herinneren ons eraan om te voelen in plaats van alleen maar te denken. Onze beeldjes van de Godinnen zijn natuurlijk verbonden met de kracht van die specifieke Godin en waarvoor zij staat. En Feelu zijn weer heel anders. Zij zijn verbonden met ons innerlijk kind en daardoor zijn ze allemaal heel verschillend. Het enige wat ze gemeen hebben is hun kleine mutsje.

Elke ontmoeting was heel bijzonder. En bij elk wezen dat ik tegen kwam heb ik gevraagd of het goed was dat ik hen na tekende of een popje maakte. Een aantal wezentjes vonden het prettiger om geen fysieke vorm te krijgen, en daar houd ik me aan.
Omdat ik het zo leuk vind om ze te maken, staan we bij Secrets of Gaia ook altijd open voor vragen en Zachtewezens in opdracht. 

In opdracht van….

Vorige week kregen we telefoon van een klant.

Ik had al eerder met haar gesproken en haar verteld over onze Zachtewezens. Mijn enthousiasme had haar zo aangestoken dat ze me vroeg of ik voor een aantal vriendinnen van haar een persoonlijk Zachtwezen wilde creëeren. Het leek me een erg leuke opdracht dus nam ik hem meteen aan.
Een aantal van de vriendinnen had ik al eens ontmoet, maar er waren er ook die ik niet echt kende. Ik schreef de namen op van de ontvangers en wachtte af.

Omdat ik iets specifiek voor die persoon wilde maken, wachtte ik tot het moment dat er een naam van het papiertje in me opkwam. Toen dat gebeurde, heb ik me omringd met mijn wol en naalden, papier en potloden, en ben gaan mediteren.
Ik concentreerde me op de naam en de energie van die naam, om die te leren kennen. En terwijl ik dat deed, zag ik een deur ontstaan. Door die deur stapte een wezentje binnen waarvan ik voelde dat ze kwam voor die ene persoon.Caro

Sommigen waren direct heel specifiek.
Zo was er een Feela die door de deur binnenkwam terwijl ze een theekop achter zich aan sleepte. Ze liet me zien hoe de persoon met wiens energie ik bezig was geweest, een kopje met water vulde en het in de vensterbank zette en zei ‘voor de huiskaboutertjes en feetjes’. De Feela genoot zo van dat gebaar en had zoveel plezier met het water. De theekop was groot genoeg om kleine bootjes in te laten rondvaren, zo liet ze me zien. Het gevoel was meteen duidelijk; genieten van het leven, dat doen wat je leuk vind, plezier maken en kennis maken met je innerlijk kind.
Ik vroeg haar of ze het goed vond als ik een popje maakte zoals zij. Ze leek een beetje verbolgen. Ja, natuurlijk! Ze was toch niet voor niets hier?! Terwijl ik bezig was werd ik op slag stapel verliefd op dit kleintje. Ze was zo vrolijk en tegelijk zo serieus aan het spelen.
Er waren ook minder duidelijke wezentjes.
Een daarvan was een Nisse. Zij kwam zomaar binnen, zonder dat ik heel specifiek met iemand bezig was.  Ze deed met een groot gebaar de deur open (een deur die veel te groot voor haar was, maar daar leek ze geen moeite mee te hebben) en zwierde naar binnen. Uitgelaten lachte ze en vroeg of ik voelde hoe koud het buiten was. Ze had rode wangen en een heldere lach, zo te zien was ze net flink uitgewaaid. Annemarie

Deze vrolijke Nisse stelde zich direct voor als Jet (maar ik mocht ook Jetje zeggen) en vertelde over de vrieskou buiten, en hoe die het water overal bevroor. Overal, behalve bij de zee, zo vertelde ze. Ze liet me duinen zien waar zij door de bosjes en het lange gras langs de paden had gelopen op zoek naar konijnen, omdat die het altijd warm hadden. Terwijl ze me dat liet zien, kwam er een naam in me op van het lijstje. Ik vroeg Jet of ze hier was om straks op reis te gaan naar iemand. Ja, zei ze, en ze liet me zien bij wie ze hoorde.

Ik maakte voor haar niet alleen een Nisse-mutsje maar ook een klein sjaaltje op haar maat. Dan zou ze het zelf ook weer wat warmer hebben. Toen ze klaar was en haar plekje aan het koord met het belletje had gekregen begon ze te schommelen dat het een lieve lust was. En maar schateren! Ze had zoveel plezier. Maar, zei ze, ze kon ook heel rustig zijn en goed op spullen passen, zoals een goede huis-Nisse betaamt.

Het was zo bijzonder om zo specifiek bezig te zijn met iemands energie en wat daarbij naar boven kwam! Met elk wezentje heb ik een band gevoeld. En ook deze wezentjes zijn, als ze klaar zijn, een dagje bij me geweest. Daarna zijn ze klaar voor vertrek, zo voelt het.

DSCN1339

Ondertussen hebben bijna alle Zachtewezens uit de opdracht vorm gekregen, en een aantal zijn ook al verpakt en verstuurd (en aangekomen!).  Het inpakken vind ik altijd wat lastig. Ik heb bijna de neiging om luchtgaten in de doosjes te maken en er eten of een goed boek in te stoppen voor de lange reis. Maar weten dat ze met liefde ontvangen zullen worden, is een goed gevoel.
We hebben al van een van de ontvangers bericht gehad en ons lieve Zachtewezentjes is bij haar onmiddellijk met open hart ontvangen en heeft meteen een plekje gevonden. Het was, naar wat we hoorden, precies passend. En dat is toch fijn, om te horen dat het gevoel dat ik had bij het creëeren, ook is aangekomen.

Ik vond het super leuk om te doen en we zijn erg benieuwd naar wat de anderen van hun onverwachte cadeau vinden, of het net zo goed voelt als bij de eerste.

Lijkt het jou leuk om te zien wat voor wezentje we bij jou vinden? Wil je iemand een heel persoonlijk cadeau geven maar weet je niet zo goed wat? Misschien is dit dan wel een leuk idee! Je kunt altijd contact met ons opnemen voor vragen.

 

Zilveren bomen, een bos vol leven.

Natuur is iets belangrijks voor mij. Het liefst ben ik omgeven door bomen, struiken, aarde en stenen. Het zorgt ervoor dat ik me weer gecentreerd voel, dat er een rust komt die vanuit mijn hart lijkt te groeien, dat ik me opgeladen voel en er nieuwe ideeën gaan stromen. De natuur zelf brengt me inspiratie.
Ik heb vele jaren in het midden van Nederland gewoond, rondom Utrecht. De bossen tussen Zeist en Amersfoort zijn mij daardoor zeer bekend, en veel van die bossen zijn voor mij als thuis gaan voelen. Maar geen van die bossen haalt het bij het gevoel dat ik krijg als ik bij ons vakantiehuis in Overijsel uitstap en meteen omgeven word door bossen. Zelfs de gedachte aan die plek maakt dat ik me ontspan.
Het is nogal een contrast met het vlakke Noord Holland, waar ik nu woon. Hier zijn ook mooie plekken, maar er zijn geen bossen zoals ik ze ken. En hoewel ik op mijn vele wandelingen hier ook mooie bomen tegenkom (vooral de bloesembomen in de lente hebben mijn hart hier al meer dan eens doen overslaan), is het niet te vergelijken met mijn ‘bomen-thuis’.

frontend.actions
Voor mij zijn bomen symbool voor verschillende dingen. De bloesembomen zoals ik ze tegenkom hier, staan voor mij voor vrolijkheid, romantiek en schoonheid. Ze zijn niet echt een plek om te schuilen, zoals andere bomen dat kunnen zijn, zoals de sparrenbomen met hun takken tot de grond of de dennen die hele holen kunnen vormen met hun wortels. Of zoals eiken, die voor mij staan voor mannelijkheid, kracht, grootheid en mannelijke vruchtbaarheid.
En hoewel ik eigenlijk van alle bomen wel houd, is er een soort waar ik echt verliefd op ben: de berk. Ik houd ervan te kijken hoe haar blaadjes soms zilver zijn en soms lichtgroen terwijl de wind met ze speelt. En haar witte bast doet zo fragiel aan, maar deze boom is niet zwak, al buigt ze wel mee met de wind. Ik vind het een plaatje om naar te kijken. Voor mij staat deze boom voor vrouwelijkheid, vruchtbaarheid, maanlicht, zachtheid en verzorging.

En is het niet heel bijzonder om te weten dat zoiets groots als een boom groeit uit een heel klein zaadje, ons voorziet van zuurstof en net zo veel takken heeft als wortels?

Toen ik, via mijn broertje (edelsmid Guido) de mogelijkheid kreeg om eens iets met zilver te maken, duurde het niet lang tot ik met het idee kwam om een boom hanger te maken. Ik had bij een vriendin een hangertje gezien van een boom, gezaagd uit zilver, en dat had me geïnspireerd. Maar dat zelf zo gedetailleerd uitzagen lukte niet zomaar, en mijn broer stond erop dat ik het zelf zou doen. Ik wist dat ik met draad wel een boompje kon maken, in een frame. Dat experiment had ik al eerder gedaan met ijzerdraad en glas kralen. Dus zocht hij een ring voor me, pakte wat zilverdraad en ik haalde een oud edelsteen armbandje uit elkaar om daar blaadjes van te maken.
Omdat ik al eerder op vrij groot formaat had kunnen oefenen, wist ik ongeveer wat ik een mooie vorm vond. Maar dit in het klein namaken was best een opgave, niet alleen door het verschil in maat maar ook door het verschil in materiaal.
Ik was best tevreden met het eindresultaat en besloot er beter in te worden. Ik kocht zilver en steentjes in en ging aan de slag.
Hoe meer ik er maakte, hoe leuker het werd en hoe meer detail ik erin kon verwerken. Het werden bomen die ik was tegen gekomen in mijn bossen, op mini formaat en met
verschillende kleuren blad. Gestaag groeiden mijn boompjes uit tot een heel bos van Levensboompjes en er kwam steeds meer vraag naar.

Toen ik, vorig jaar, besloot om mijn webshop in kostuums en accessoires stop te zetten, bleven er Levensbomen ontstaan. En dat niet alleen; ik hield van de boompjes, ik wilde ze blijven maken en aanbieden.
Eigenlijk is daarmee zo ongeveer Secrets of Gaia ontstaan. Ze zijn een soort geheime tuin geworden, een goed begroeide tuin met verschillende bomen en struiken erin, met allerlei mooie kleuren. Sommige bomen zijn er om tegenaan te hangen en tot rust te komen. Anderen geven je energie, de volgende voorzien ons van aardkrachten, en weer anderen helpen ons wegdromen om inspiratie op te doen.

yggdrasilBord
Ik ben ze Levensbomen gaan noemen omdat mijn creaties me deden denken aan de Yggdrasil, de wereld- en levensboom uit de Noordse mythologie.
De Yggdrasil was de boom van kennis, een symbool voor de eindeloze vertakkingen van alles wat is. Deze Wereldboom draagt niet alleen alle werelden waar de Edda ons over verteld, maar verbind alle werelden ook met elkaar als een wereld as.
Als je de naam Yggdrasil vertaald, kom je erachter dat Ygg ‘de vreselijke’ betekent en Yggr met ‘Odin’ wordt vertaald. Drasil zou ‘paard’ betekenen, en samen zou het dan ‘Odins hengst’ kunnen betekenen. Echter kan Ygg ook verwijzen naar ‘oud, eeuwig, ontzagwekkend en tijdloos’.
Sjamanen, die in de Noordse traditie zorgden voor de stammen, gebruikten liefst de totem van het paard om tussen de werelden te reizen, wat de naam ook zou kunnen verklaren. Sjamanen reisden via rituelen, visioenen en dromen tussen de gebieden van de geesten, mensen en goden. Zij volgden de Yggdrasil als pad naar het Hogere, van de onderwereld door de mensenwereld naar de godenwereld.
Volgens de Edda waren er negen werelden die door de Yggdrasil verbonden werden.
Asgard – de wereld van de Asen of strijdgoden
Ljossalfheim – de wereld van de lichtelfen
Muspelheim – de vuurwereld
Vanaheim – de wereld van de Vanir of vruchtbaarheidsgoden
Midgard – de wereld van de mensen, onze wereld
Jotunheim – de wereld van de Jotuns of reuzen
Niflheim – de wereld van de nevelen, huis van de doden
Svartalfheim – de wereld van zwartelfen en dwergen
Helheim – de wereld van de godin Hel, dochter van Loki, en de plek waar oneervolle doden zouden gaan wonen
Tussen de wortels van de Yggdrasil wonen de Nornen, de godinnen van het lot, die de boom water geven uit de Urdarbron, de heilige bron van de tijd en wijsheid, zodat de Levensboom altijd zal blijven groeien.
En dit is voor mij een deel geworden van mijn Levensbomen. Een manier om je te herinneren met je voeten op de aarde te staan en je uit te rekken en je te richten op het licht boven je.
Omdat deze hangertjes zoveel voor me betekenen, heb ik ervoor gekozen om ze een belangrijke plek in onze webshop te geven. Ze waren onze inspiratie bij het maken van het logo en bij het maken van ons blog.

Elke Levensboomhanger van Secrets of Gaia is uniek en wordt helemaal met de hand gemaakt. De zilveren ring waar het boompje in gemaakt wordt, wordt met de hand gevormd en gesoldeerd. De zilverdraden die de boomstam, wortels en takken vormen, worden met de hand gevormd en beregen met de edelstenen kraaltjes die de blaadjes in de kroon vormen. Er is met heel veel liefde aan deze schatten gewerkt.
Het is een uniek hangertje dat zeker de aandacht trekt, maar klein genoeg is om subtiel te zijn.

Wat is jou favoriete boom, en waarom juist die?
doorkijkjesMarkelo

Stenen vrienden

Ik heb altijd edelstenen en mineralen om me heen gehad.
Mijn opa had een enorme verzameling in huis in mooie kastjes met lichten erin. De stilletjes schitterende stenen waren altijd iets om naar te staren als ik bij opa en oma was. En soms mochten mijn broer en ik er zelfs mee ‘spelen’.
Toen ik oud genoeg was namen opa en oma mij, als ik bij hen logeerde, mee naar het Museon waar, toen nog, een afdeling was waar kinderen konden spelen terwijl ouders door het museum liepen. Daar, in die kamer, konden we leren stenen slijpen. We kregen een glasplaat met een polijst goedje en een steen die we zelf mochten kiezen om die te gaan polijsten en slijpen. Ik denk dat ik er uren heb gezeten.
Op school kregen we voor onze verjaardag een steentje, en ook van opa en oma kreeg ik wel eens stenen. Vooral Amethisten kreeg ik vaak.
Langzaam maar zeker ging ik ook zelf stenen verzamelen. Ik was gek op de mooie kleuren en de zachte energieën die ik bij ze kon voelen. Toen ik oud genoeg was begon ik zelf stenen te kopen en er meer over te lezen, en al snel had ik stenen in allerlei soorten en maten. Sommige koos ik omdat ik ze mooi vond, anderen omdat ik het gevoel had dat ik ze mee moest nemen, en weer anderen kreeg ik van vrienden en familie voor mijn verjaardag.

Mijn stenen staan overal om me heen in huis. Ik neem ze mee in mijn zak, hang ze om mijn nek of steek ze tussen mijn kleren. Sommige stenen zijn voor mij als vrienden, hun lieve energie heb ik graag bij me of helpen me herinneren aan een energie die ik graag meer in mijn leven zou willen uitnodigen. Andere stenen heb ik bij me om als een soort schild te dienen in situaties waar ik me onzeker bij voel. En weer andere helpen me meer energie te hebben als ik heel moe ben maar wel nog wat dingen moet doen.

Omdat stenen zoveel voor me betekenen zorg ik altijd zo goed mogelijk voor ze. Niet alleen voor mijn eigen stenen, maar ook voor de stenen van Secrets of Gaia.
Wanneer ik stenen nieuw in huis krijg, geef ik ze eerst een douche. De meeste stenen kunnen goed tegen water. Die stenen houd ik een tijdje in mijn handen onder een lauwe kraan. Sommige mensen houden stenen onder koud stromend water, maar ik vind het zelf prettiger om lauw of enigszins warm water te gebruiken. Dat is niet alleen prettiger voor mijn handen, maar veel stenen lijken zich in die temperaturen ook beter te voelen.
Deze douche doe ik om de oude energieën die de steen eventueel heeft mee genomen van de plaatsen waar hij is geweest, af te spoelen.
Sommige stenen, zoals Seleniet en Malachiet, kunnen niet tegen water. Gelukkig zijn er nog andere manieren om stenen (en andere spullen die niet tegen water kunnen) te ontdoen van oude energie.

Zo kun je, om de steen te ontladen:
-de steen in een bakje of schelp gevuld met kleine Hematiet steentjes leggen. Hematiet kan andere stenen (of andere spullen) ontladen tot het energieveld weer neutraal is.
-de steen door een kaarsvlam halen.
-wierook branden in de buurt van je stenen en je steen door de rook halen (salie en cederhout zijn hiervoor erg geschikt, maar in principe is elke soort wierook die jou aanspreekt hiervoor geschikt).
-een belletje of klankschaal aanslaan rondom de steen (of de steen in een klankschaal leggen terwijl je hem aanslaat) en je voorstellen dat de energie door de geluidstrilling uit de steen word geduwd.
-de steen buiten in de tuin leggen, op de grond tussen de planten.

Als de steen ontladen is, laad ik ze op zodat hun eigen energie wordt aangevuld en hun kracht ons weer kan helpen.
Het opladen kan ook op verschillende manieren:
-sommige stenen kunnen in de zon worden opgeladen
-er zijn ook stenen die echt niet in zonlicht thuis horen. Deze leg ik in het maanlicht of sterrenlicht.
-je kunt de stenen in een geode of op een cluster van Amethist of Bergkristal leggen.
-je kunt de stenen opladen door ermee te mediteren of ze mee te nemen in een ritueel
-of je kunt ze een Reiki behandeling geven.

Pas als de stenen ontladen en weer opgeladen zijn, neem ik ze in gebruik of zijn ze klaar voor de verkoop.
Ook wanneer een steen verkocht word, zorg ik ervoor dat ze wordt ontladen voordat ze verstuurd wordt.

Heb jij stenen die voor jou echt als vrienden voelen?

(null)

Ik ga op reis en neem mee… Een Zakaltaartje

Deze week hadden we op onze Facebook page een loterij, en de prijs was een klein Zakaltaartje. Het leek me daarom leuk om te vertellen hoe die is ontstaan.

Een tijdje geleden sprak ik een vriendin die voor enige tijd naar het buitenland zou gaan.
Dat bracht me aan het denken. Zelf ben ik zelden in het buitenland, of ver van huis verwijderd. Maar als ik ergens heen ga, neem ik toch altijd wel wat van thuis mee. Een aantal stenen, een mooi kaartje, een beeldje, een kaarsje of wierook. Dingen die ik thuis ook op mijn plekjes heb staan.

Om ook op reis een klein plekje te kunnen creëeren om te mediteren of je gedachten te focussen, maakte ik een Zakaltaartje. Ik begon met een lapje wolvilt waar ik een zakje van maakte. Op het zakje heb ik een spiraal geborduurd en het zakje vulde ik met een van onze godinnetjes, een wierook kegeltje en twaalf steentjes voor de vier elementen (drie steentjes per element).

Door met mijn vinger het spiraalpatroon te volgen op het zakje, kan ik mijn aandacht helemaal op mezelf en mijn kern richten. Terwijl mijn vinger de lijn voelt, zie ik voor me hoe ik een spiraal doorloop naar de binnenste kamer, mijn kamer, waar alleen ik ben en waar ik mijn gedachten kan overzien en ordenen. Vanaf dat punt kan ik mijn meditaties beginnen.

Het godinnetje is voor mij een symbool van het leven, van de natuur, van Moeder Aarde, en van thuis komen. Overal bij mij in huis zijn afbeeldingen van Moeder Aarde te vinden, in allerlei vormen, en ook in mijn meditaties heeft zij een plek. Zij kan me helpen te herinneren in het nu te zijn en me te aarden, ook terwijl ik druk ben. Ze helpt me ook om mijn zegeningen te tellen en blij te zijn met mezelf.
Dit kleine exemplaar heb ik met de hand gemaakt van een soort fimo-klei. Elk godinnetje is uniek. Sommige hebben een zwangere buik, anderen een steentje op de plek van hun buik, en weer anderen hebben een steentje in hun omhoog uitgestrekte handen.

De steentjes zijn voor mij altijd belangrijk geweest. Volgens mij zijn er altijd stenen om me heen geweest en ik heb er daardoor een hechte band mee opgebouwd.
Ze kunnen ons niet alleen helpen bij onze fysieke en geestelijke gezondheid, maar voor mij zijn het ook ‘vrienden’ geworden.
Daarom vind ik het altijd fijn om een aantal stenen bij me te hebben, en heb ik wat steentjes bij dit Zakaltaartje gedaan. Ik heb ervoor gekozen om drie steentjes voor elk element te kiezen.
Deze kleine steentjes zijn eigenlijk ‘slijpafval’, steentjes die te klein zijn geworden tijdens het trommelen. Maar juist voor dit zakje was die grote wel handig. Daarbij komt dat het eigenlijk niet uit maakt hoe groot de steen is, de energie die ervan af komt is altijd hetzelfde.
Voor aarde koos ik uit jaspis, mokaiet, git, onyx en tijgeroog/tijgerijzer. Deze steensoorten staan voor aardende energie, voedend, krachtig, solide en stevig.
Voor water koos ik uit bergkristal, amethist en melkkwarts. Deze stenen zijn helder en verhelderend en kunnen ons opladen en met de stroom mee laten gaan.
Bij lucht koos ik uit melkkwarts en sodaliet, beiden stenen van rust, sluiers, dromen en stilte, en bij vuur koos ik uit calciet en carneool, allebei warme en lichte steensoorten die het bloed verwarmen en ons aanmoedigen en ondersteunen.

In het zakje is plaats voor eigen bezittingen, zoals een grotere (focus)steen, een klein kaarsje, sieraden of een meditatieketting.
Omdat het Zakaltaartje zo klein is, kan je het makkelijk kwijt in je tas en past het zelfs in een vensterbank. Ideaal dus voor op reis.

Wat nemen jullie mee op reis? En wat zou jij nog meer in een Zakaltaartje stoppen om het meer van jezelf te maken?

(null)